Język urzędowy: rosyjski
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Rubel rosyjski (RUB)
W 2008 roku oddano do użytku jeden z największych meczetów w Europie, czyli meczet Achmada Kadyrowa („Serce Czeczenii”). Obok znajduje się piękny park z fontannami.
Nad jeziorem Kezenoj-Am znajduje się jedna z najdłuższych tras zjazdowych zip-line w Europie. Odważni mogą poszybować przypięci do stalowej liny nad taflą wody.
Coy-Pede to średniowieczna nekropolia w górach w okręgu Itum-Kale. Przez magazyn „Forbes” uznana została za jeden z najtrudniej dostępnych zabytków w Rosji.
Nazwane jeszcze w 2003 roku przez delegatów ONZ najbardziej zniszczonym miastem świata Grozne odradza się po trwającej wiele lat wojnie. Dziś co roku zaczyna przyciągać coraz większą liczbę turystów nowoczesną architekturą, gościnnością mieszkańców, wspaniałą przyrodą oraz doskonałą kuchnią.
Grozny lub inaczej Dżochar-Gala jest miastem w Rosji, a zarazem stolicą jej autonomicznej republiki, czyli Czeczenii. W latach 90., podczas wojen czeczeńsko-rosyjskich, mających na celu włączenie Czeczenii do Federacji Rosyjskiej, został znacznie zniszczone. Współcześnie, dzięki rosyjskim dotacjom, jest rekonstruowane i zmienia swoje oblicze, stając się nowoczesnym ośrodkiem miejskim. Wśród jego głównych atrakcji wymienić trzeba z pewnością odnowioną w 2005 roku najważniejszą arterię miasta, czyli Prospekt Putina (dawniej Propekt Pobiedy), a także nowoczesny kompleks biznesowo-mieszkalny nazywany Grozny City.
Wielbiciele historii powinni udać się za miasto, np. do kamiennej osady Hoj w rejonie wedenskim, w której zachowały się ruiny kamiennych domów budowanych bez użycia zaprawy, a także do wioski Uszkałoj, gdzie zobaczyć można kamienne baszty Wajnachów z XII wieku. Must see dla miłośników przyrody to natomiast Kiezienoj-Am, czyli największe i najgłębsze jezioro Kaukazu Północnego położone na wysokości 1870 m n.p.m., a także jeden z najbardziej malowniczych kaukaskich wąwozów, tj. Argan.
Jakich dań skosztować podczas pobytu w Groznym? Ze względu na położenie w górach i trudność z dostępem do świeżych owoców oraz warzyw tradycyjna kuchnia czeczeńska opiera się głównie na potrawach mącznych, mięsnych oraz serach. Wśród narodowych przysmaków króluje żiżig galnasz, czyli kluski z mięsem w bulionie czosnkowym. Inne lokalne przysmaki to: siskał czurek (placki z mąki kukurydzianej), żiżig-czorpa (mięso z pomidorami i ziemniakami), czepałgasz (bliny). Gdzie zjeść? Warto poszukać barów, w których stołują się mieszkańcy Groznego lub wybrać jedną z restauracji, w której można zamówić czeczeńskie przysmaki, np. Nokhchiyn Kherch, Lesnaya Polyana i Cafe Maidan.