Menu

TOP 10 najsmaczniejszych dań kuchni europejskiej

TOP 10 najsmaczniejszych dań kuchni europejskiej

Oczywiście, większość z tych potraw możesz przyrządzić w domu albo zjeść w pobliskiej restauracji. Ale gdy raz skosztujesz dań przyrządzonych przez kucharzy, którzy się na nich wychowali, przygotowych ze świeżych, lokalnych produktów… U źródła smakuje najlepiej. Przekonaj się, leć skosztować najsmaczniejszych dań europejskiej kuchni.

Paella

Hiszpańska potrawa bazująca na ryżu z dodatkiem szafranu, owocach morza, mięsie królika lub drobiu oraz warzywach. Przygotowuje się ją w charakterystycznej, metalowej patelni z uchwytami o nazwie paella, na świeżym powietrzu. Danie je się prosto z paelli.

 

Pot-au-feu

Francuskie danie składa się głównie z wołowiny i cielęcych giczy oraz warzyw w dużych kawałkach. Wszystko duszone jest w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Danie podaje się na półmisku, układając obok siebie mięso i warzywa.

 

Gulasz

Węgierskie danie składające się z mięsa, papryki i cebuli. Lokalna nazwa pörkölt pochodzi od słowa oznaczającego przypieczony, przyrumieniony. Samo danie wywodzi się od pasterzy bydła – gulyás. Tradycyjnie gulasz podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.

 

Sznycel wiedeński

Austriacka potrawa składająca się z panierowanej w bułce tartej i smażonej na maśle cielęciny, podanej z plastrem cytryny i sałatką ziemniaczaną. Z Włoch potrawę sprowadził hrabia Joseph Radetzky, dowódca austriackich wojsk. Kucharze zmodyfikowali mediolański przepis, korzystając z lokalnych produktów. 

 

Rostbef i pudding Yorkshire

Angielski klasyczny obiad składa się z pieczeni wołowej, charakterystycznego ciasta, pieczonych ziemniaków i gotowanych warzyw. Pierwsze wzmianki o puddingu pochodzą z połowy XVIII wieku. Dawniej pieczono go na płaskiej blasze, jako tłuszczu używając tego, który wytopił się z pieczeni. 

Francesinha

Portugalska kanapka nafaszerowana mięsem do granic możliwości. Pomiędzy kromkami chleba znajdują się kotlet, kiełbasa, boczek, parówki, cebula. Warstwy spaja żółty ser, a dzieło wieńczy sadzone jajko. Tradycyjnie całość polewa się gorącym sosem.

 

Mule z frytkami

Belgijskie danie można zjeść właściwie w każdej knajpce. Świeże mule gotowane są w wodzie, winie lub winie ze śmietaną z dodatkiem cebuli i łodygi selera. Mule podaje się w garnku z pokrywką, której należy wrzucać skorupy. Na drugim talerzu podawane są frytki.

 

Fasolada

Jedna z najpopularniejszych zup kuchni greckiej. Główne składniki tego wegetariańskiego dania to biała fasola oraz oliwa. Zależnie od regionu dodaje się do niej również marchewkę, seler, pomidory, cebulę. Podaje się ją z czarnymi oliwkami i zieloną pietruszką. 

 

Stamppot

Holenderskie ziemniaki utłuczone z warzywami. Mogą to być jarmuż, kiszona kapusta, marchew, cebula itp. Do tego podaje się wędzoną kiełbasę, boczek lub mielony kotlet gehaktbal. Nazwa pochodzi od połączenia słów stampen – tłuc i pot – garnek. Znana jest od czasów, gdy garnki były na tyle drogie, że w przeciętnym domu znajdował się tylko jeden.

 

Colcannon

Irlandzki rodzaj purée z ziemniaków z dodatkiem szatkowanego jarmużu lub kapusty z dodatkiem mleka, masła i przypraw. W niektórych regionach dodaje się również cebulę. Potrawa bywa zapiekana w piekarniku.

 

 

 

Wskazówki i sugestie zawarte w niniejszym artykule oraz w artykułach powiązanych mają charakter wyłącznie informacyjny i pomocniczy i nie mogą stanowić podstawy jakichkolwiek roszczeń wobec eSky.pl.

Czy artykuł zawierał poszukiwane przez Ciebie informacje? Tak | Nie
Moim zdaniem ten artykuł:
Dziękujemy za Twoją opinię!