Oczywiście, większość z tych potraw możesz przyrządzić w domu albo zjeść w pobliskiej restauracji. Ale gdy raz skosztujesz dań przyrządzonych przez kucharzy, którzy się na nich wychowali, przygotowych ze świeżych, lokalnych produktów… U źródła smakuje najlepiej. Przekonaj się, leć skosztować najsmaczniejszych dań europejskiej kuchni.
Paella
Hiszpańska potrawa bazująca na ryżu z dodatkiem szafranu, owocach morza, mięsie królika lub drobiu oraz warzywach. Przygotowuje się ją w charakterystycznej, metalowej patelni z uchwytami o nazwie paella, na świeżym powietrzu. Danie je się prosto z paelli.
Pot-au-feu
Francuskie danie składa się głównie z wołowiny i cielęcych giczy oraz warzyw w dużych kawałkach. Wszystko duszone jest w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Danie podaje się na półmisku, układając obok siebie mięso i warzywa.
Gulasz
Węgierskie danie składające się z mięsa, papryki i cebuli. Lokalna nazwa pörkölt pochodzi od słowa oznaczającego przypieczony, przyrumieniony. Samo danie wywodzi się od pasterzy bydła – gulyás. Tradycyjnie gulasz podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
Sznycel wiedeński
Austriacka potrawa składająca się z panierowanej w bułce tartej i smażonej na maśle cielęciny, podanej z plastrem cytryny i sałatką ziemniaczaną. Z Włoch potrawę sprowadził hrabia Joseph Radetzky, dowódca austriackich wojsk. Kucharze zmodyfikowali mediolański przepis, korzystając z lokalnych produktów.
Rostbef i pudding Yorkshire
Angielski klasyczny obiad składa się z pieczeni wołowej, charakterystycznego ciasta, pieczonych ziemniaków i gotowanych warzyw. Pierwsze wzmianki o puddingu pochodzą z połowy XVIII wieku. Dawniej pieczono go na płaskiej blasze, jako tłuszczu używając tego, który wytopił się z pieczeni.
Francesinha
Portugalska kanapka nafaszerowana mięsem do granic możliwości. Pomiędzy kromkami chleba znajdują się kotlet, kiełbasa, boczek, parówki, cebula. Warstwy spaja żółty ser, a dzieło wieńczy sadzone jajko. Tradycyjnie całość polewa się gorącym sosem.
Mule z frytkami
Belgijskie danie można zjeść właściwie w każdej knajpce. Świeże mule gotowane są w wodzie, winie lub winie ze śmietaną z dodatkiem cebuli i łodygi selera. Mule podaje się w garnku z pokrywką, której należy wrzucać skorupy. Na drugim talerzu podawane są frytki.
Fasolada
Jedna z najpopularniejszych zup kuchni greckiej. Główne składniki tego wegetariańskiego dania to biała fasola oraz oliwa. Zależnie od regionu dodaje się do niej również marchewkę, seler, pomidory, cebulę. Podaje się ją z czarnymi oliwkami i zieloną pietruszką.
Stamppot
Holenderskie ziemniaki utłuczone z warzywami. Mogą to być jarmuż, kiszona kapusta, marchew, cebula itp. Do tego podaje się wędzoną kiełbasę, boczek lub mielony kotlet gehaktbal. Nazwa pochodzi od połączenia słów stampen – tłuc i pot – garnek. Znana jest od czasów, gdy garnki były na tyle drogie, że w przeciętnym domu znajdował się tylko jeden.
Colcannon
Irlandzki rodzaj purée z ziemniaków z dodatkiem szatkowanego jarmużu lub kapusty z dodatkiem mleka, masła i przypraw. W niektórych regionach dodaje się również cebulę. Potrawa bywa zapiekana w piekarniku.