Zaloguj się i zarządzaj rezerwacjami.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Jeśli jesteś smakoszem lekkiego alkoholu, spróbuj lokalnych piw: chicha de jora (z kukurydzy), chicha de molle (z owoców drzewa pieprzowego) oraz chicha de maní (z orzeszków ziemnych).
W Serpentario-Animals Paradise zobaczysz z bliska dzikie zwierzęta. Największą atrakcją jest anakonda, którą możesz nawet wziąć na ręce!
Tinccos w języku keczua oznacza połączenie dwóch rzek. María to imię kobiety, która sprzedawała żywność i dawała schronienie podróżnym, którzy pływali po Monzon i Huallaga.
Tingo María to stolica prowincji Leoncio Prado w regionie Huánuco w centralnej części Peru. Miasto położone jest w miejscu, gdzie spotykają się dwie rzeki: Monzon i Huallaga. To drzwi do fascynującego świata Amazonii – pełnego dzikich zwierząt, różnobarwnych kwiatów i leczniczych roślin.
Na terenach peruwiańskiej dżungli pierwszymi europejskimi przybyszami byli franciszkańscy misjonarze. W 1632 roku brat Jerónimo Jiménez założył tam pierwszą parafię i osadę Tingo María. Dopiero w 1936 roku do miasta doprowadzono drogę Montaña, która połączyła Tingo María z innymi częściami Peru. Od 1942 roku rząd Stanów Zjednoczonych zaczął inwestować ogromne środki w rozwój rolnictwa w tym regionie. W 1960 roku w dolinie rzeki Huallaga uprawiano już ponad 16 tysięcy hektarów ziemi, a plantacje kawy stały się ważnym źródłem dochodu miasta.
Miejscowość charakteryzuje nowoczesna, lecz pełna zieleni architektura. Ulice obsadzone są pięknymi palmami i aguajami. Koniecznie wybierz się na główny plac Plaza de Armas, na środku którego znajduje się łuk – symbol wrót do Amazonii. Malowniczą panoramę miasta na tle pasma górskiego obejrzysz z punktu widokowego Mirador Cruz de San Cristóbal. Dla turystów kluczowym punktem programu powinna być także wycieczka do Parku Narodowego Tingo María, który rozciąga się na obszarze 180 kilometrów kwadratowych, chroniąc przyrodę w obrębie rzek i pasma górskiego La Bella Durmiente (śpiąca królewna). Główną atrakcją parku jest jaskinia Cueva de las Lechuzas (jaskinia sów), nazwana tak od znalezionej w niej kolonii tłuszczaków..
Po pieszej wędrówce spróbuj specjałów regionalnej kuchni: locro de gallina (gulasz z kurczaka, cebuli, ziemniaków i papryczek aji), pachamanca (wieprzowina, ziemniaki/bataty, maniok i jukka z dużą ilością ziół) czy picante de cuy (świnka morska z orzeszkami ziemnymi i papryką aji). Dania te serwuje większość barów i restauracji w mieście. Często można kupić je także na stoiskach na ulicach czy na targu w centrum. Wśród lokali polecamy szczególnie El Encanto de la Selva, El Carbon oraz Polleria Ruben.