Język urzędowy: kirgiski, rosyjski
Strefa czasowa: UTC +6
Waluta: Som (KGS)
Według najpopularniejszej teorii, nazwa miasta ma pochodzić od nazwy kija używanego do mieszkania kumysu, czyli alkoholu z mleka klaczy - jedynego wyskokowego trunku, jaki mogą pić muzułmanie.
Gdy do Biszkeku zawita wiosna, całe miasto pokrywa zieleń. Mieszkańcy chętnie wypoczywają w parkach i na skwerach, opalając się, grając w ping-ponga czy po prostu dyskutując.
Gdyby był na świecie konkurs na sprzedawanie najdziwniejszych usług, wygrałyby go babcie z Biszkeku, które siedząc na chodnikach oferują za kilka groszy… zważenie się na łazienkowej wadze.
Miasto pełne sprzeczności. Jest ogromne, choć niska zabudowa powoduje, że sprawia wrażenie małego. Niby jest tu dużo okazałych budynków, ale zamiast budzić zachwyt, kojarzą się z kiczem. Na każdym kroku widać ślady po ZSRR - pomnik Lenina, ulica jego imienia i wspomnienia starszych ludzi o lepszych czasach. Najpiękniejsze w mieście jest to, co poza nim - górski pejzaż stykający się z błękitnym niebem.
Kiedy jechać do Biszkek? Jeśli dopiero planujesz wyjazd, zarezerwuj lot w okresie, gdy kończyć się będzie ramadan. Wtedy w mieście organizowany jest festiwal Orozo Ait. Mieszkańcy Biszkeku chętnie się odwiedzają, wspólnie świętują, a na centralnym placu odbywa się jarmark, na którym można kupić ręcznie wyrabiane przedmioty - biżuterię, czapki, a nawet jurty.
Ogromny bazar Osz w centrum miasta podzielony jest na sektory, w których sprzedaje się określone produkty. Podejrzewamy, że nie będziesz tu szukać dywanu ani sprzętu gospodarstwa domowego, ale pewnie chętnie zajrzysz na stragany z chustami czy szalami. W innej części kupić możesz owoce, ale jeśli szukasz ciekawych pamiątek z Biszkeku, postaw na przyprawy, suszone owoce lub lokalne słodycze. Gdy zgłodniejesz podczas przechadzki po bazarze, poszukaj stoiska z lokalną przekąską - kurutem. To kulki z kwaśnego mleka i jogurtu o słonym smaku. Zarezerwuj sobie na targowisko więcej czasu - negocjowanie cen jest obowiązkowe.
Gdzie jeść w Biszkeku? W mieście jest kilka restauracji godnych polecenia, ale w żadnej nie dostaniesz prawdziwie lokalnych potraw. Zazwyczaj jest to połączenie kuchni europejskich z azjatyckimi przy wykorzystaniu lokalnych produktów. Jeśli wynajmujesz pokój u tutejszej rodziny, poproś ich o przygotowanie posiłku. Nim się obejrzysz, na stole wylądują najsmaczniejsze lokalne produkty - chrupiące pieczywo, konfitury, świeże masło i śmietana, orzechy.