Język urzędowy: grecki
Strefa czasowa: UTC+3
(lato),
UTC+2
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Do położonego na klifie, 300 metrów poniżej miasteczka starego portu Skala Thira, prowadzi 580 skalnych stopni. Można się tam dostać także kolejką linową lub… na osiołku.
Oia jest najczęściej fotografowanym miejscem na Santorini. Gdy zbliża się zmierzch, jej uliczki wypełniają się turystami, którzy chcą zrobić zdjęcie spektakularnemu widokowi.
Jeżeli przy okazji urlopu chcesz poznać inne zakątki Grecji, odwiedź Kretę. Z Santorini dostaniesz się tam promem lub katamaranem.
Fira jest stolicą wulkanicznej wyspy Santorini. To właśnie ten zakątek Grecji, ze swoją niepowtarzalną biało-błękitną zabudową, określany jest jako najpiękniejszy. Powodów, dla których warto tu przyjechać, jest jednak znacznie więcej.
Miasto Fira wybudowano na skałach z czarnego pumeksu, które są pozostałością po wybuchu wulkanu z 1600 r. p.n.e. Po ej klęsce żywiołowej przez niemal 500 lat teren ten był niezamieszkany. Dopiero ok. 1100 r. p.n.e. wyspy archipelagu zasiedlili greccy Dorowie. Współcześnie Santorini jest miejscem turystycznym słynącym z najpiękniejszych zachodów słońca w Grecji, pysznego słodkiego wina i śnieżnobiałych domów wyglądających niczym przyklejone do czarnej wulkanicznej skały. Co ciekawe, na wyspie plaże m.in. w Kamari i Perissa pokryte są ciemnym piachem z wulkanicznymi kamykami. Z tego powodu rdzenni mieszkańcy jeszcze na początku XX wieku sądzili, że wyspę odwiedzają wampiry.
Co warto tu zobaczyć? W samej Firze warto wybrać się na spacer wąskimi uliczkami wypełnionymi tawernami oraz sklepikami z pamiątkami, a także odwiedzić katolicką katedrę św. Jana Chrzciciela z ozdobną wieżą zegarową. W okolicach miasta na uwagę zasługują natomiast m.in. stanowisko archeologiczne w Akrotiri zwane minojskimi Pompejami, ruiny antycznej Thiry z IX w. p.n.e. Ze starego portu w Firze można również udać się wycieczkę na bezludną wysepkę Nea Kameni, gdzie odbywają się wspinaczki na krater wulkanu oraz kąpiele w gorących źródłach. Must see jest także miejscowość Oia, uznawana za jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie.
Wyspy tego greckiego archipelagu słyną z żyznej ziemi wulkanicznej, w której doskonale rosną m.in. winorośla, których wytwarza się m.in. białe santoryńskie wina: vysando i nikhteri (słodkie) oraz santorini (wytrawne). Uprawia się tutaj również pomidory, pistacje oraz pszenicę. Co zjeść będąc na Santorini? Na pewno ryby i owoce morza, a zwłaszcza stanowiące specjalność regionu dania z ośmiornicą. Warto również skosztować prawdziwej sałaty greckiej na bazie bakłażanów i sera feta oraz przystawki z kaparami, cukinią czy pomidorkami koktajlowymi. Doskonałą kuchnię serwują m.in. restauracja Selene i Anemoloos czy Parea Tavern.