Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Pamiątki, skórzane torby, biżuterię oraz tradycyjne, peruwiańskie tkaniny kupisz na stoiskach targowiska Artesania przy Plaza de Armas. Po jedzenie udaj się w okolice ulicy Av. Luzuriaga.
Najlepszy czas na piesze wycieczki to okres od końca czerwca do początku sierpnia, kiedy temperatura powietrza nie jest zbyt wysoka i nie ma opadów deszczu.
Tylko w Parku Narodowym Huascarán można zobaczyć gatunek niezwykle rzadkiej rośliny Puja Raimondiego. Zakwita ona raz na 50-75 lat, tworząc wysoki na 8 metrów kwiat.
Huaraz to niewielka miejscowość leżąca w regionie Ancash w Peru. Z dwóch stron otaczają ją majestatyczne szczyty górskie pasm Cordillera Blanca oraz Cordillera Negra. Miejsce to znane jest głównie jako linia startu trekkingów m.in. na teren Parku Narodowego Huascaran.
Huaraz zlokalizowana jest na wysokości ponad 3000 m n.p.m. w tzw. aleji Hualyas (Callejón de Huaylas), czyli w dolinie, którą płynie rzeka Santa. Piękne krajobrazy z górskimi szczytami na pierwszym planie, możliwość uprawiania sportów zimowych oraz dziewicza przyroda Parku Narodowego Huarascan sprawiają, że rejon ten każdego roku odwiedzają spore rzesze turystów z całego świata, którzy wyruszają na trekking, np. słynnym kilkudniowym szlakiem Santa Cruz. Można stąd również ruszyć w poszukiwaniu pre-inkaskich ruin do Chavín de Huantar lub Wilcahuaín. W pierwszym miejscu w bardzo dobrej kondycji zachowane zostały budowle mieszkalne oraz sakralne ludu Chavín, a w drugim ludu Wari. Warto również udać się do Museo Regional de Ancash, które mieści największą kolekcję starożytnych kamiennych rzeźb w Ameryce Południowej.
W mieście przed upałem można schronić się na obsadzonych zielenią placach, np. leżących w centrum Plaza de Armas czy Plaza de Belen, a także w parkach, np. Iglesia San Francisco. W okolicy miasta znajdują się także gorące źródła, np. Monterrey (ok. 10 km na północ od centrum) czy Chancos (27 km na północ od centrum). Osoby lubiące aktywny wypoczynek na pewno nie pożałują wycieczki do leżących między górami jezior: Laguna Churup, Laguna de Aguak czy Laguna 69. Aby się do nich dostać, trzeba przygotować się na całodniowy trekking – naprawdę warto, gdyż widoki zapierają dech w piersiach.
Kuchnia rejonu Huaraz opiera się na tradycyjnych, typowych dla górskiej części Peru potrawach. Wśród nich znane na całym świecie jest danie Picante de Cuy, czyli pieczona świnka morska w sosie z czerwonych przypraw. W barach oraz na stoiskach np. na targu można kupić zupę z kurczaka, tj. Llunca de gallina, a także Charqui de Chancho, czyli solone i suszone kawałki mięsa. Niezwykle smaczne, ale wymagające długiego przygotowania jest także Pachamanca, tj. pieczone pod kamieniami mięso z kukurydzą i ziemniakami. Gdzie zjeść? Polecamy np. takie lokale jak 13 Buhos, Junagan She oraz Taita.