Zaloguj się i zarządzaj rezerwacjami.
Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Hucznie obchodzony jest tu okres wielkanocny. W Wielki Piątek można podziwiać rutas del tambor, czyli spektakularne procesje z bębnami. Na uwagę zasługuje również czterogodzinna inscenizacja pogrzebu Chrystusa.
Wieczorem najlepiej przejść się na Puente de Piedra, pięknie oświetlony, kamienny gotycki most, zbudowany z siedmiu łuków, z którego roztacza się niesamowity widok na miasto.
Surowy klimat i trudne w uprawie gleby natura wynagrodziła człowiekowi truflami, które w tym regionie wyjątkowo obficie rosną. Lokalne trufle nazywane są czarnym złotem Aragonii.
Miasto na północnym wschodzie Hiszpanii, stolica regionu Aragonia. Pierwsze ślady osadnictwa pochodzą z I wieku p.n.e. Od początku historia miasta była burzliwa. Władali nim m.in. Rzymianie, Wandale, Wizygoci, Maurowie. W XI wieku było stolicą państwa muzułmańskiego. Największy rozkwit Saragossy przypada na XIV-XVI wiek, z tego okresu pochodzi wiele zabytków. Spora część z nich w kolejnych wiekach była przebudowywana, dlatego dzisiaj możemy podziwiać budynki łączące kolejne epoki.
Idealnym przykładem jest Katedra del Salvador, której budowa trwała od XII do XVII wieku. Mamy tu zarówno gotyckie ławy we wnętrzu świątyni, jak i barokowe wieże. Elewację z kolei zdobią charakterystyczne dla regionu mauretańskie ornamenty. Nieopodal znajduje się pałac muzułmański z XI wieku, w którym później urzędowała dynastia aragońska. Wnętrza budynku można zwiedzać.
XVI-wieczna giełda z kolei uważana jest za najważniejszy budynek renesansowy Aragonii. Powstał jako odpowiedź na potrzeby kupców i mieszkańców, którzy domagali się miejsca do handlowania. Dziś organizowane są tu wystawy i imprezy kulturalne.
Gdzieniegdzie znaleźć można również pozostałości po czasach rzymskich - ruiny teatru, łaźnie rzymskie, forum, fragmenty murów obronnych. Najcenniejsze przedmioty, które udało się zgromadzić z tamtego okresu, można oglądać w Centrum Historycznym.
Na kolację najlepiej wybrać się do dzielnicy El Tubo, gdzie znajduje się wiele kawiarni i restauracji serwujących aragońską kuchnię. Warto tu spróbować ternasco al horno - pieczonego jagnięcego udźca, czyli mięsa z pieca przyprawionego czosnkiem, ziołami i posmarowanego smalcem. Z powodu trudnych warunków klimatycznych owce były najczęściej hodowanymi zwierzętami w rejonie Saragossy. Popularne są również dania z dzika, jelenia, zająca czy przepiórek. Po zmroku uliczki El Tubo wypełniają się turystami i mieszkańcami, którzy smakują tapas, popijając je lokalnymi winami.