Język urzędowy: francuski
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
W słynnej szkole sommelierów, tj. Ecole du Vin, nawet amatorzy winiarstwa mogą wziąć udział w kilkugodzinnym lub weekendowym kursie. Ceny są przystępne dla turystów.
W nadmorskiej miejscowości Arcachon znajduje się największa w Europie ruchoma wydma Dune du Pyla oraz laguna, która jest naturalnym środowiskiem dzikich ostryg.
Na przełomie maja i czerwca na brzegach Gardonny odbywają się dwa huczne festiwale Bordeaux Fête le Fleuve (święto rzeki) oraz Bordeaux Fête le Vin (święto wina).
Położne na południowym zachodzie Francji Bordeaux jest stolicą regionu Akwitania. Doskonale czas spędzą tutaj nie tylko wielbiciele barokowej architektury i zapierających dech w piersiach krajobrazów wybrzeża Atlantyku, ale przede wszystkim smakosze. Można tutaj bowiem skosztować najlepszych win świata oraz doskonałej lokalnej kuchni.
Akwitania jest jednym z najstarszych regionów świata, w których nieprzerwanie produkuje się wino. Ślady pierwszych winnic pochodzą z I w. n.e. Obecnie w około 10 tysiącach château wytwarza się tu niemal 800 milionów butelek tego trunku rocznie! Będąc w Bordeaux, koniecznie trzeba wybrać się na wycieczkę nie tylko do muzeum wina La Cité du Vin, ale także na oprowadzanie i degustację do okolicznych winnic. Tego typu atrakcje organizują wszystkie agencje turystyczne w mieście.
Równie klimatyczne i ciekawe jest samo miasto, które zachwyca architekturą. Wśród wartych obejrzenia budynków wymienić trzeba średniowieczny kościół St-Seurin, kościół Ste-Eulalie, kościół St-Michel czy gotycką katedrę St-Andre z XV-wieczną dzwonnicą, z której można podziwiać panoramę miasta. Sporą atrakcją są także eleganckie uliczki Starego Miasta z najlepszymi restauracjami oraz butikami, a także mosty (np. Pont de Pierre, Pont d’Aquitaine) rozpostarte nad wodami Garonny. W mieście znajdują się również cenione muzea, np. Musée des Beaux-Arts z cennymi zbiorami malarstwa czy Musée d’Aquitaine z wystawami dotyczącymi historii regionu.
Co warto tu zjeść? Z pewnością dania na bazie ryb i owoców morza, np. brandade (puree z dorsza), sole à la dieppoise (sola i owoce morza w winie) oraz moules à la marinière (małże w białym winie z czosnkiem i natką pietruszki). Z dań mięsnych polecamy agneau de Pouillac (jagnięcina), a także znane na całym świecie paszteciki z gęsich wątróbek (foie gras). Do obiadu oczywiście doskonałe lokalne wino, a po posiłku winiak armagnac. Gdzie zjeść? Lokalną kuchnię serwują m.in. Le Pressoir D'Argent, La Brasserie Bordelaise i La Tupina.
Lublin Bordeaux