Język urzędowy: rosyjski
Strefa czasowa: UTC +9
Waluta: Rubel rosyjski (RUB)
Chociaż stosunkowo niewielka, Czyta jest ważnym syberyjskim miastem uniwersyteckim. Znajduje się tu kilka wyższych uczelni, w tym uniwersytet oraz akademia medyczna.
Czyta położona jest na pograniczu klimatu subarktycznego i wilgotnego kontynentalnego. Zimy są długie i z silnymi mrozami (do -40ºC), a lata krótkie i dosyć ciepłe (ok. 20ºC).
W mieście wybudowano niedawno nowy datsan, czyli buddyjską świątynię, która zachwyca architekturą. Znajduje się 15 minut od centrum przy ulicy Bogomyagkova.
Czyta jest południowo-syberyjskim miastem położonym w azjatyckiej części Rosji, tuż przy granicy z Mongolią. Leżąc na głównym szlaku wiodącym do Chin oraz na trasie kolei transsyberyjskiej, jest raczej ośrodkiem handlowym niż turystycznym. Mimo postsowieckich symboli oraz wojskowych na ulicach pozytywnie zaskakuje odwiedzających.
Według legendy pierwsza wioska została założona na terenie dzisiejszej Czyty w 1653 roku przez Piotra Beketova, podróżnika i odkrywcę Syberii, który wraz z oddziałem kozaków zbudował zimową chatę Ingodinskoye w ujściu rzeki Chita. W 1851 r. osada otrzymała nazwę Chita i stała się oficjalnie miastem. Dzięki wybudowaniu linii kolejowej w 1900 roku, miejscowość zaczęła się rozwijać. Współcześnie stała się ważnym ośrodkiem handlowym, przemysłowym i administracyjnym w regionie Zabajkalskiego Kraju. Dzięki lokalizacji jest także dobrą bazą wypadową nad Bajkał, a także do Mongolii i Chin.
Jak spędzić tu czas? Warto wybrać się do historycznego centrum miasta, gdzie zachowała się zaprojektowana w 1862 roku prostokątna siatka ulic. Najważniejsze z tutejszych zabytków to: kościół dekabrystów z końca XVIII w., w którym obecnie mieści się oddział Muzeum Regionalnego Trans-Baikal, a także wybudowane na początku XX w. drewniane domy kupieckie. Must see to także Sobór Katedralny Kazańskiej Ikony Matki Bożej oraz Kolejowe Muzeum Transsyberyjskie. Miłośnicy przyrody mogą spędzić czas również w miejskim ogrodzie botanicznym lub zoologicznym.
Co zjeść na południu Syberii? Region ten, ze względu na bliskość Bajkału, słynie z dań rybnych, m.in. z poławianego w tym jeziorze Omula, który serwowany jest wędzony, smażony lub suszony na patyku. Warto skusić się również na kawior, sugudai (surową rybę z solą, pieprzem i olejem) czy gruzinchiki (ruloniki z ciasta makaronowego z kawałkami ryby). Ponieważ mieszka tu wiele mongolskich grup etnicznych, wśród lokalnych specjałów znaleźć można również pozy (pieczone pierogi wypełniane farszem z mięsa baraniego lub wołowego), buhler (duża porcja mięsa baraniego w misce parującego rosołu). Po obiedzie warto wypić tradycyjną mocną mongolską herbatę. Gdzie zjeść? Polecamy: Schastye, Ayan oraz Shashlychny Dvorik.
Berbera Czyta