Język urzędowy: arabski, kurdyjski
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Dinar iracki (IQD)
Będąc w Bagdadzie skuś się na baytinijan maqli, czyli pyszne, smażone bakłażany, tabbouleh, czyli kaszę bulgur z ogromem natki pietruszki i cytryny oraz fattoushu, sałatkę z kawałkami pieczonej pity.
W Bagdadzie znajduje się pomnik Pamięci Męczenników al-Shaheed, którzy zginęli w bitwie irańsko-irackiej w siódmym wieku. Ma 40 metrów wysokości, składa się z dwóch połówek, pomiędzy którymi płonie wieczny ogień.
Irakijczycy Nowy Rok świętują dwukrotnie! Oprócz znanego nam terminu, nocy z 31 grudnia na 1 stycznia, obchodzą je także w Muharram, czyli na początku pierwszego miesiąca według kalendarza muzułmańskiego.
Bagdad jest stolicą Iraku, mając ponad siedem milionów mieszkańców, jest jednym z największych i najliczniej zaludnionych miast na całym Bliskim Wschodzie. Wciąż nie przyciąga zbyt wielu turystów, choć ma mnóstwo do zaoferowania. Co zatem warto robić i zobaczyć w mieście, zbudowanym w miejscu, gdzie tysiące lat temu powstała Mezopotamia, kolebka naszej cywilizacji?
Jak wspomnieliśmy, ten region ma niezwykle bogatą tradycję. Będąc w takim miejscu warto wybrać się do muzeum, aby jeszcze lepiej poznać jego historię. W Bagdadzie szczególnie polecamy Ci Muzeum Narodowe, znane także jako Muzeum Archeologiczne. Zobaczysz w nim eksponaty z epoki mezopotamskiej, a także liczne zbiory pamiętające czasy kultury sumeryjskiej czy asyryjskiej. Sam budynek również jest przepiękny, a znajdziesz go przy ulicy Nasir.
Jednym z ładniejszych budynków jest tutaj Meczet Al Fidos, którego fasada ozdobiona jest na niebiesko. Szczególnie bajkowo prezentuje się jego dach, czyli kopuła, pokryta w całości pięknymi malowidłami. Znajdziesz go przy Al-A'amiriya. Kolejną świątynią, wartą obejrzenia, jest ta imienia Imama Musa al-Kazima, która zlokalizowana jest w dzielnicy Kadhimiya, niedaleko miejskiego parku Abdhali.
Bagdad można polubić lub nie, jedno jest jednak pewne, obok przysmaków lokalnej kuchni nie przejdziesz obojętnie. Przechadzając się ulicami, z każdego zakątka będą nęciły cię wspaniałe zapachy, od których od razu zrobisz się głodny. Irakijczycy uwielbiają aromatyczne przyprawy, a mieszanka, której używają najczęściej, to baharat. Jej składniki to między innymi pieprz, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, kumin i goździki. Gatunki mięsa, które w głównej mierze królują na stołach, to baranina, drób i wołowina, a towarzyszy im najczęściej kasza bulgur i ryż.
A gdzie warto udać się, aby coś zjeść? Pysznego jedzenia z pewnością możesz spodziewać się w Saj Alreef Baghdad przy ulicy sześćdziesiątej drugiej, w Samad Restaurant przy ulicy Rawad, w restauracji Aroma przy Babyblon Hotel oraz w Beston Sammad przy Rammadan 14.
Berlin Bagdad