Mamy za mało danych o tej trasie, aby przedstawić wiarygodny wykres informujący, na ile dni przed odlotem najlepiej zarezerwować bilet.
Jednak zazwyczaj bilety są tym droższe, im bliżej jest do wylotu.
Loty bezpośrednie trwają ok. 2 h 30 min.
Bezpośrednie loty odbywają się w tygodniu w: sob..
Loty bezpośrednie liniami: Germanwings (4U).
Język urzędowy: włoski
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Wieczorami mieszkańcy stolicy Sycylii piją przeważnie Zibibbo, czyli słodkie wino, którego kubek w barach kosztuje przeważnie ok. 1 euro. Musisz spróbować!
Jeżeli szukasz kwintesencji sycylijskiego, pełnego gwaru życia, udaj się na miejskie targi, np. Capo, Vuucciria czy Ballaro. Kupisz tam świeże owoce, warzywa, wino, a także pyszne przekąski.
Palermo może pochwalić się artystyczną dzielnicą Kalsa, której place w weekendowe wieczory pełne są gwaru bawiących się na powietrzu młodych. Must do w Palermo.
Stolica Sycylii w odwiedzających wzbudza skraje emocje – od zachwytu atmosferą miasta po rozczarowanie brakiem typowo turystycznych atrakcji. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które poszukują dobrej pogody, doskonałej kuchni oraz autentyczności.
Palermo jest zaniedbane, zakorkowane i brudne, mimo to jest jednym z chętniej odwiedzanych miejsc we Włoszech. Dlaczego? Jest bowiem prawdziwe i czuć tutaj dolce far niente. Gdzie warto się wybrać? Na pewno na ulice via Roma i Corso Vittorio Emanuele, a także w okolice portu, gdzie nie tylko można podziwiać piękne widoki, ale także przekąsić typowo włoskie przekąski od ulicznych handlarzy. Warto zobaczyć m.in. Cappella Palatina w Palazzo dei Normanni, czyli kaplicę przy XI-wiecznym pałacu królewskim (Normanów) z unikatowymi XII-wiecznymi mozaikami. Została ona wpisana na światową listę dziedzictwa UNESCO.
Koniecznie udaj się również do miejskiej katedry, tj. Cattedrale di Palermo, która przez znawców architektury uznawana jest za projektowy koszmar. Przez lata poddawana była licznym rozbudowom i remontom, przez co obecnie trudno stwierdzić, jaki styl architektoniczny reprezentuje. Warto wejść na taras umieszczony na jej dachu i podziwiać panoramę miasta. Miejscem ciekawym, ale nieco kontrowersyjnym, są także katakumby Convento dei Cappucini. Must see jest także Piazza Bellini, czyli plac, przy którym znajdują się trzy oryginalne kościoły, m.in. San Cataldo oraz La Martorana.
Palermo jest celem wielu podróży kulinarnych, słynie bowiem z niezwykle smacznego i taniego jedzenia ulicznego. Najlepsze stoiska znajdziecie co wieczór przy uliczce Discesa Maccheronai niedaleko Piazza San Domenico. Warto tam spróbować arancini, czyli opiekanych kul ryżowych nadziewanych m.in. serem, mięsem czy szpinakiem, panino panelle e crocchè, czyli bułkę z sezamem ze smażonymi w głębokim tłuszczu kotlecikami z ziemniaków oraz z ciecierzycy, a także grillowanych owoców morza, np. vongole, ostryg, ośmiornic, krewetek czy kalmarów. Na Sycylii trzeba też spróbować caponaty, czyli warzywnej potrawki z gotowanych bakłażanów oraz specjalności Palermo – pane ca’ meusa, czyli smażonej cielęcej śledziony w bułce.
Kolonia Palermo