Język urzędowy: turecki
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Lira turecka (TRY)
Według różnych źródeł w Gaziantep jest od 100 do niemal 180 punktów produkujących i sprzedających eksportowy hit miasta, czyli baklawę. Które miejsce wybrać? Warte polecenia są lokale Gulluoglu, Zeki Inal, Koçak Baklava oraz Imam Çağdaş.
Dlaczego Turkowie o Gaziantep mówią Antep? Przedrostek „Gazi”, oznaczający w języku tureckim „weterana wojennego”, dołączono do starożytnej nazwy Antep na cześć bohaterskich mieszkańców miasta, którzy w 1920 roku stawili czoła francuskim wojskom.
Jeżeli od zgiełku miasta wolisz odpoczynek na łonie natury, wybierz się do Rumkale, gdzie na skalistym brzegu Eufratu znajdują się ruiny starożytnego zamku. Aby się tam dostać, konieczna jest przeprawa łodzią. Naprawdę warto – widok jest zachwycający!
Położone w południowo-wschodniej Turcji Gaziantep słynie z najlepszej w kraju baklawy. Nie jest to jednak jedyna zaleta tego miasta. Co zatem warto zobaczyć, na co zwrócić uwagę i gdzie zjeść?
Region Anatolii, w którym położone jest Gaziantep, słynie nie tylko w Turcji, ale także na całym świecie z uprawy najsmaczniejszych orzechów pistacjowych. Antep Fıstığı, jak brzmi ich nazwa po turecku, są lokalnym przysmakiem i bazą wielu dań, w tym przepysznej i niezwykle słodkiej baklawy. Historia tej nowoczesnej metropolii sięga starożytności i uznaje się ją za jedno z najstarszych, stale zamieszkanych miast globu. Historię tych terenów najlepiej można poznać w Muzeum Archeologicznym (Arkeoloji Müzesi) oraz w Muzeum Mozaik z Belkıs-Zeugma z niezwykle ciekawymi zbiorami z czasów Aleksandra Wielkiego o łącznej powierzchni aż 1700 m2.
Warte zobaczenia są również wybudowany prawdopodobnie w VII wieku meczet w Gaziantep, czyli Ömeriye Camii, a także górująca nad miastem cytadela (kale) z okresu starożytnego Rzymu, odbudowana w czasach bizantyjskich. Na południe od fortecy znajduje się również ciekawy Bazar Kotlarzy, czyli Bakırcılar Çarşısı. Tam, w wąskich uliczkach, rzemieślnicy i artyści sprzedają swoje dzieła takie jak miedziane naczynia, tradycyjne tkaniny kutnu, skórzane buty yemeni, aromatyczne przyprawy oraz pistacje zarówno prażone, jak i świeże.
Gaziantep w Turcji uchodzi za stolicę najciekawszych lokalnych smaków, dlatego miejsce to będzie rajem dla prawdziwego foodie. Co warto skosztować? Typowymi dla tego miasta daniami śniadaniowymi są zupa Beyran Çorbası na bazie jagnięciny, ryżu oraz suszonej papryki, którą kucharz przygotowuje przeważnie na oczach klienta, a także katmer, czyli ciasto filo z dodatkiem owczego sera, pistacji oraz cukru. W porze lunchu, obiadu czy kolacji w większości lokali zamówić można nie tylko kebab (Antep kebabı) z ayranem (napój na bazie jogurtu), ale tzw. pizzę turecką, czyli lahmacun (ostro doprawione czosnkiem oraz natką pietruszki nadzienie z jagnięciny w cienkim cieście). Najlepsze dania tureckie zjesz w barach Dürümcü Recep Usta i Urfa Tike Ciğer oraz w restauracji Bayazhan.
Diqing Gaziantep