Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC -3
Waluta: Peso argentyńskie (ARS)
Nazwa miejscowości pochodzi od hiszpańskiej nazwy krzewu berberysu bukszpanolistnego, tj. calafate. Jest to fioletowy owoc, z którego w regionie przygotowuje się dżemy i napary.
By zobaczyć dziką przyrodę, warto wybrać się do Laguna Nimez, gdzie mieszka ponad 80 gatunków ptaków. Najbardziej imponujący z nich jest chilijski flaming.
Miłośnicy adrenaliny mogą wybrać się w podróż kajakiem wzdłuż lodowca Upsala. Najlepiej wykupić wycieczkę w lokalnym biurze turystycznym, które zapewni ci asystę przewodnika.
El Calafate to argentyńskie miasto w południowej Patagonii, położone nad jeziorem Lago Argentino. Jest mekką dla turystów podróżujących w te magiczne rejony. Ma doskonale rozwiniętą bazę noclegową i gastronomiczną. Kusi zapierającymi dech w piersiach widokami gór lodowych oraz jezior, a także unikatową florą i fauną.
Pierwsi mieszkańcy regionu osiedlili się tu już w epoce lodowcowej i zajmowali się myślistwem, czego dowodem są niesamowite rysunki w jaskiniach Punta Walichu. Pod koniec XVIII wieku podróżnicy zaczęli eksplorować i opisywać tereny Patagonii. Dzisiejsze El Calafate początkowo było punktem handlu wełną, a argentyński rząd nadał mu prawa miejskie dopiero w 1927 roku, aby umocnić osadnictwo w regionie.
El Calafate to wymarzona baza wypadowa, by poznać wspaniały rejon Patagonii. W pobliżu, w otoczeniu dwóch dużych jezior, tj. Lago Viedma i Lago Argentino, znajduje się Park Narodowy Los Glaciares, który urzeka wspaniałymi widokami. Prym wiodą tutaj monumentalne lodowce, w tym połyskujący na niebiesko Perito Moreno. Nie brak tu także bajecznych turkusowych jezior, lasów i stepów. Wato przejść trasą trekkingową do punktu widokowego, a bardziej zaawansowani turyści mogą pomyśleć o wspinaczce po lodowcu. 22 kilometry od miasta, na rozległym patagońskim stepie, znajduje się wzgórze Cerro Frías, z którego rozciąga się znana z pocztówek panorama gór. Można tam dojechać autem 4x4, konno, rowerem, a także dojść pieszo trasą trekkingową. Czasami spotkać tam można kondory, pasące się bydło, guanako i zające. W mieście polecamy odwiedzić Museo Regional i Centro de Interpretación Histórica, gdzie znajduje się wystawa nt. odkryć archeologicznych w regionie.
Co warto tu zjeść? Na pewno trzeba skosztować słynnej jagnięciny patagońskiej w dwóch wersjach: costillas de cordero (żeberka) lub bife de cordero (stek). Jagnięcina pochodzi z lokalnych hodowli, a najlepiej smakuje grillowana lub pieczona. By jej spróbować, najlepiej udać się do restauracji La Posta lub Salix Resto. Must try w mieście są także przetwory z calafate, np. dżemu lub naparu, a w okresie zbioru jagód doskonała jagnięcina w sosie z tych owoców.
Puerto del Rosario El Calafate