Język urzędowy: turecki
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Lira turecka (TRY)
Jeżeli chcesz kupić oliwę z oliwek lub oliwkowe mydło, wybierz się w piątek na targ w ścisłym centrum Edermit lub we wtorek oraz w sobotę do Altınoluk.
Blisko brzegów Turcji leży Lesbos (Lesvos), czyli grecka wyspa o antycznej historii, pięknej architekturze i doskonałej kuchni. Możesz się na nią dostać promem firm Jale Tour oraz Turyol z miejscowości Ayvalik.
Jeżeli nie lubisz upałów, przyleć się na zachodnie wybrzeże Turcji w sezonie zimowym. Nawet w styczniu temperatury utrzymują się tu na poziomie ok. 10 stopni Celsjusza.
Położony na urokliwym wybrzeżu Morza Egejskiego Edermit nie jest typowo turystyczną miejscowością i chociaż sam w sobie jest niezbyt ciekawy, jego bogactwem są okoliczne wioski, pobliskie greckie wyspy oraz gaje oliwne.
Mimo wielowiekowej historii Edermit współcześnie jest niewielkim i niezbyt zadbanym współczesnym miastem, które nie zachęca do zwiedzania. W centrum znaleźć można m.in. niewielkie muzeum etnograficzne (Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi) oraz Meczet Ołowiany (Kurşunlu Camii) z 1231 roku. Dzięki lotnisku miejscowość ta jest jednak doskonałym miejscem startu podróży wzdłuż pięknego wybrzeża Zatoki Edermit do wakacyjnych kurortów lub starożytnych ruin m.in. antycznej Troady. Szczególnie ciekawym, a przy tym niezbyt oddalonym od miasta stanowiskiem archeologicznym związanym w Troją jest usytuowane pomiędzy górą Ida a zatoką Adramyteion Antandros. O tej eolskiej kolonii w starożytności wspominali m.in. Herodot, Eneasz i Wergiliusz.
W rejonie Edermitu w V w. p.n.e. osiedlili się Grecy, dzięki którym słynie on po dziś dzień z produkcji doskonałej oliwy z oliwek. Mimo że obecnie na terenach tych mieszkają niemal wyłącznie Turcy, tradycja wytwarzania tego produktu nadal jest tutaj żywa, a greckie wpływy odnaleźć można m.in. w architekturze czy w tradycyjnej lokalnej kuchni. By przekonać się o tym na własne oczy, najlepiej wybrać się do położonych na północny-zachód od miasta wiosek Yeşilyurt oraz Adatepe, słynących m.in. z ciekawej, dobrze zachowanej kamiennej zabudowy, antycznych gajów oliwnych oraz licznych niewielkich tłoczarni wybornej oliwy. Warto również odwiedzić Muzeum Tłoczenia Oliwy, czyli Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, założone przez rodzinę Ertürk zajmującą się produkcją oliwy od ponad czterech dekad. Znajduje się ono poza miastem, przy ruchliwej trasie E87 w kierunku Akçay, a wystawa obejmuje eksponaty urządzeń służących do tłoczenia tego drogocennego płynu.
San Salvador de Jujuy Edremit