Język urzędowy: turecki
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Lira turecka (TRY)
Prowincja Tekirdağ słynie z produkcji Rakı, gatunku wódki wytwarzanego z winogron lub fig. Sekretem smaku powstających tu Yeni Rakı i Tekirdağ Rakısı jest podobno woda ze studni artezyjskiej w Çorlu.
Çorlu położone jest na półwyspie Doğu Trakya. Graniczy z Grecją (od zachodu) i z Bułgarią (od północy), a bliskość tych krajów oraz migracje ludności sprawiły, że region ma iście bałkański charakter.
Jadąc do Çorlu weź pod uwagę, że w tym miejscu często pada, także latem. Jednak przy tak ciepłym klimacie, krótkie opady deszczu uznasz raczej za przyjemnie oczyszczające, niż uciążliwe.
Çorlu, miasto w północno-wschodniej części Turcji, w prowincji Tekirdağ. Położone jest w europejskiej części kraju, blisko wybrzeża Morza Marmara, a od Morza Czarnego dzieli je tylko nieco ponad sto kilometrów, podobną odległość musisz przebyć, chcąc dotrzeć stąd do Stambułu. Miasto zaczęło rozwijać się w latach dziewięćdziesiątych i od tej pory zwraca na siebie uwagę coraz większej liczby turystów.
Po Çorlu i jego okolicach najłatwiej poruszać się pieszo, rowerem lub minibusami (po turecku nazywanymi dolmuş). Busy te kursują niemal non stop i są bardzo tanie, a będziesz mógł dostać się za nimi zarówno do różnych części miasta, jak i dalej – na przykład do nadmorskich wiosek, jeśli zechcesz spędzić dzień na plaży. Taka wycieczka nie będzie długa, od wybrzeża Morza Marmara miasto oddalone jest o niecałe dwadzieścia kilometrów.
Charakterystycznymi dla tej okolicy elementami kuchni są wódka Raki i słynne mięsne klopsiki Köfte, przyrządzane z dodatkiem warzyw i ziół. Mają one wiele wariantów, mogą być gotowane, pieczone lub smażone. W prowincji Tekirdağ są one przygotowywane z dodatkiem czosnku, pieprzu, chilli i kuminu – ostre, ale wyjątkowo smaczne.
Jeśli zechcesz wybrać się do baru, by spróbować tych lokalnych przysmaków lub napić się piwa, miejscowi polecają pojechać poza centrum. Ceny są tam niższe, a klimat prawdziwie turecki. Gdy zdecydujesz się na taką wycieczkę, najlepiej, jeśli zabierzesz ze sobą kogoś z okolicy, by pomógł wybrać najlepsze miejsce. Większość barów czynna jest do pierwszej lub drugiej w nocy.
Zamiast zdawać się na lokalnych mieszkańców wolisz poznać konkretne miejsca, polecane przez ich gości? Bardzo popularna w internetowych rankingach jest restauracja Saydanlar Kanaat Lokantasi, znajdująca się przy Hidiraga Mah. Omurtak 302. Innym, szczególnie chętnie odwiedzanym miejscem, w którym zjesz kolację na świeżym powietrzu, jest Piknik, który znajdziesz przy Önerler Mevkii, İstanbul Cad. 67/A.
Manokotak Çorlu