Język urzędowy: portugalski
Strefa czasowa: UTC -3
Waluta: Real brazylijski (BRL)
W Engenho Triunfo zobaczysz, jak produkuje się najpopularniejszy brazylijski alkohol, jakim jest cachaça. Wycieczka obejmuje degustację zarówno trunku, jak i lodów z jego dodatkiem.
40 km od miasta znajduje się Pedra do Ingá – stanowisko archeologiczne z ogromnym kamieniem (24 m długości, 4 m wysokości) z wyrytymi przed setkami lat inskrypcjami.
W Campina Grande zobaczyć można Vaquejada, czyli zawody, podczas których vaqueiros (kowboje) ścigają konno byka, starając się go przewrócić w wyznaczonym miejscu.
Miejscowość Campina Grande położona jest w północno-wschodniej Brazylii i uważana jest za jeden z głównych ośrodków przemysłowych, technologicznych i edukacyjnych regionu Paraiba. Słynie z największego w tej części Brazylii festiwalu z okazji dnia św. Jana, tj. O Maior São João do Mundo, który trwa przez cały czerwiec.
Założenie osady najczęściej przypisuje się kapitanowi Teodosio de Oliveira Ledo, który miał przyprowadzić na te tereny grupę Indian i rozpocząć działalność rolniczą. Pierwsze gospodarstwo składało się z kilku szałasów, między którymi biegła droga Rua do Oriente, dziś znana jako Rua Vila Nova da Rainha. Wkrótce na wzgórzu wzniesiono katedrę, powstał też plac Matriz. Wędrowni kupcy zatrzymywali się tutaj na dłużej i sprzedawali mięso, bawełniane ubrania i mąkę kukurydzianą. Szybki rozwój kolei i handlu sprawił, że miejscowość w 1864 roku oficjalnie uzyskała prawa miejskie. Campina Grande stało się tętniącym życiem ośrodkiem zwanym „brazylijskim Liverpoolem” ze względu na okoliczne plantacje bawełny i liczne fabryki działające na tym terenie.
Miasto organizuje wiele imprez kulturalnych. Czerwcowy festiwal O Maior São João do Mundo co roku odbywa się w Parque do Povo i przyciąga ponad dwa miliony osób. Zainteresowani w ponad 300 namiotach mogą spróbować doskonałych regionalnych potraw, czy kupić rękodzieło. To wszystko przy dźwiękach forró, czyli brazylijskiej muzyki ludowej. W ciągu całego roku odbywają się tu również inne ciekawe wydarzenia: od Consciencia Crista, czyli jednej z największych na świecie chrześcijańskich konferencji, po Vaquejada Parque Maria da Luz – zawody kowbojskie.
Campina Grande znane jest z carne de sol – solonego i peklowanego mięsa konserwowanego tradycyjnymi metodami. Przysmakiem jest też egzotyczne danie buchada de bode, które przygotowuje się z wnętrzności kozła, głównie z nerek, wątroby i jelit. Po sparzeniu i myciu są one przyprawiane i gotowane w torebkach wykonanych z żołądka zwierzęcia. Koniecznie należy wybrać się do jednej z restauracji serwujących przeróżne lokalne specjały. Polecamy sprawdzone miejsca: Manoel da Carne de Sol, Bar do Cuscuz czy La Cucina 150.
Kraków Campina Grande