Język urzędowy: arabski
Strefa czasowa: UTC +2
Waluta: Funt egipski (EGP)
Egipskie wybrzeże Morza Czerwonego kojarzy się z ciągłymi wakacjami. Zimą temperatury nie spadają tu poniżej kilkunastu stopni, a latem sięgają ponad 40 stopni w cieniu.
W sąsiedztwie Sharm el-Sheikh znajduje się jedyny w Egipcie podwodny park narodowy Ras Muhammad. Podczas nurkowania można podziwiać ponad 150 gatunków koralowców.
Idealnym miejscem na zakupy oraz zabawę jest Naama Bay, czyli luksusowa dzielnica kurortu pełna nadmorskich restauracji, deptaków, klubów oraz sklepów znanych marek.
Leżący w południowej części półwyspu Synaj Szarm el-Szejk jest jednym z najbardziej popularnych kurortów w Egipcie. Turystów zachwyca pięknym wybrzeżem Morza Czerwonego, złocistymi plażami, doskonałymi warunkami do nurkowania i snorkelingu, dobrze rozbudowaną bazą noclegową i słoneczną pogodą przez cały rok.
Szarm el-Szejk, które dawniej było niewielką wyspą rybacką, dziś jest w ścisłej czołówce światowych kierunków turystycznych. Trudno uwierzyć, że pełen hoteli i restauracji kurort jeszcze w latach 80. XX wieku był – ze względu na strategiczne położenie - bazą wojskową. Po 1982 roku, kiedy teren ten z izraelskich rąk wrócił pod władanie Egiptu, rozpoczęto inwestycje mające na celu zmianę charakteru tego miejsca i wykorzystanie jego turystycznego potencjału. Dziś kurort wyrósł na światowe centrum nurkowania oferujące chętnym zapierające dech w piersiach widoki niezwykle kolorowych raf koralowych.
Podczas pobytu w tym regionie koniecznie trzeba więc wybrać się na wycieczkę po rafie. Must see są mieniące się kolorami podwodne ogrody oraz budzące grozę wraki zatopionych statków. Ciekawym przeżyciem jest również rejs motorówką czy pływanie na nartach wodnych lub kajakami. Wśród okolicznych atrakcji, które urozmaicą wyjazd, wymienić można również odwiedziny delfinarium czy przejażdżkę na wielbłądzie. Szarm el-Szejk jest także dobrą bazą wypadową wycieczek na oddaloną o ok. godzinę drogi od miasta górę Synaj oraz do graniczących z Egiptem Izraela czy Jordanii.
Co warto tu zjeść? Wybrzeże Morza Czerwonego może poszczycić się doskonałej jakości świeżymi owocami morza takimi jak krewetki, kalmary, homary i ryby. Można je dostać w większości barów przy plażach, a także w hotelowych restauracjach. Dania mięsne i warzywne (w tym strączkowe – z fasoli lub bobu) serwowane na półwyspie Synaj są połączeniem tradycji kulinarnych Bliskiego Wschodu oraz basenu Morza Śródziemnego. Przyprawia się je zazwyczaj miętą, kolendrą, kminkiem, kurkumą i nacią pietruszki. Gdzie zjeść? Na doskonałe owoce morza warto pójść do Fares Seafood i Dananeer, a na dania egipskie do El Kababgy i Farsha Café.
Kraków Szarm el-Szejk