Język urzędowy: grecki
Strefa czasowa: UTC+3
(lato),
UTC+2
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Jeżeli szukasz spokoju, wybierz się na plażę przy zatoce Kapari (auto zostaw na parkingu w Agios Giannis). Zabierz aparat, ponieważ można tam zobaczyć zjawiskowy zachód słońca.
Symbolem miasta jest pelikan Petros, który przez cały rok spaceruje po uliczkach miasta. Najczęściej spotkać go można przed tawerną rybną Nikos lub przy Agios Nikolaos.
W drugą niedzielę września przy młynach Ano Myli odbywają się Giorti tou Trigou, czyli święto wina. Można tam m.in. nauczyć się ugniatać winogrona stopami.
Mýkonos to niewielka grecka wyspa na Morzu Egejskim należąca do archipelagu Cyklady. Na stałe mieszka tu niewiele ponad 9 tys. osób, jednak każdego roku odwiedzają ją setki tysięcy turystów. Przyciąga pięknymi plażami, słoneczną pogodą, doskonałą kuchnią i… otwartością dla turystów LGBT.
Mykonos, nazywane również Chora, podobnie jak reszta egejskich miast, zachwyca typową dla tego regionu zabudową, tj. białymi, niewielkimi domami z niebieską stolarką usytuowanymi wzdłuż wąskich uliczek. Nieodzownymi jej elementami są również plaże z pięknymi widokami i doskonałą infrastrukturą hotelową oraz restauracyjną, a także dobre warunki do uprawiania sportów wodnych. Ze względu na swój kosmopolityczny charakter od lat wyspa jest ulubionym wakacyjnym kierunkiem gejów i lesbijek z całego świata.
Jakie miejsca warto tu odwiedzić? Z pewnością składający się z czterech świątyń biały kościół Panagia Paraportiani. Ten charakterystyczny budynek uznawany jest za najczęściej fotografowany zabytek sakralny nie tylko na wyspie (gdzie jest ponad 600 kościołów i kapliczek), ale także w Grecji. Warto również zobaczyć usytuowane w południowo-wschodniej części miasta XVI-wieczne wiatraki wieżyczkowe (Kato Myli), które są najbardziej rozpoznawalnym elementem krajobrazu wyspy. Must see są także Tria Pigadia, czyli trzy studnie z połowy XVIII, oraz latarnia morska Armenistis na północno-zachodnim cyplu wyspy. Miłośnicy historii powinni udać się do Muzeum Archeologicznego, które szczyci się bogatymi zbiorami nawet z 3000 r. p.n.e.
Gdy zgłodniejesz, spróbuj nie tylko greckiej klasyki, tj. moussaki (zapiekany bakłażan z sosem beszamelowym), souvlaki (grillowane a szpikulcu mięso) czy gyrosu (pieczone mięso w chlebie pita). Mykonos oferuje również własne specjały, np. pikantny ser kopanisti czy cienkie plastry wieprzowiny w ziołach, czyli louza. Większość lokali serwuje także dania rybne i z owoców morza polewane lokalną oliwą z oliwek. Na deser warto wybrać baklavę lub tradycyjne migdałowe ciasteczka z Mykonos. Gdzie zjeść? Polecamy Karavaki Restaurant, To Maereio oraz Vegera.
Phitsanulok Mykonos