Język urzędowy: turecki
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Lira turecka (TRY)
Około połowy produkcji świeżych moreli i aż 95% produkcji moreli suszonej Turcja zawdzięcza Malatyi. Owoce uprawiane w tym mieście uznawane są za najsmaczniejsze, dzięki wyjątkowemu klimatowi.
Malatya znajduje się w miejscu, w którym stepy Azji zmieniają się w teren górzysty. U zboczy otaczających miasto gór zlokalizowanych jest mnóstwo owocowych sadów - piękne widoki i zapach gwarantowany.
Malatya jest świetną bazą wypadową do góry Nemrut, jednego z najwyższych szczytów w tej części Turcji. Wiele lokalnych biur podróży oferuje zorganizowane, najczęściej dwudniowe, wycieczki.
Malatya - miasto położone w regionie Anatolii Wschodniej, w południowo - wschodniej części Turcji, stolica prowincji o tej samej nazwie. Pierwsi mieszkańcy pojawili się w tej okolicy już kilka tysięcy lat temu. Miasto, w swoim dzisiejszym miejscu, zostało założone na początku XIX wieku.
Niegdyś Malatya znana była głównie z uprawy opium, które przez Brytyjczyków uznawane było za jedno z najlepszych, zawierało bowiem najwięcej morfiny w składzie. Dziś gospodarka miasta nadal opiera się głównie na rolnictwie i przemyśle spożywczym. Jednym z najbardziej popularnych produktów jest morela, którą pod różnymi postaciami - czy to świeżą, czy suszoną - kupisz w mieście na każdym rogu. Wybierz się do dzielnicy targowej, usytuowanej po północnej stronie skrzyżowania ulic İnönü Caddesi oraz Fuzuli Caddesi, większość obszaru jest zadaszona, a dostaniesz tu niemal wszystko.
Bardzo istotnym elementem kultury Malatyi jest jedzenie. Szczególne miejsce w lokalnej kuchni zajmują mięsne klopsiki - Köfte, wytwarzane na wiele różnych sposobów, a jest ich podobno około 70 rodzajów. Jednym z najbardziej popularnych dań jest Kağıt kebabı, składający się z jagnięciny i pieczonych warzyw, jest pakowany w woskowany papier i smażony - przed podaniem opakowanie należy oczywiście zdjąć. Innymi popularnymi posiłkami są te, bazujące na faszerowanych produktach, takich jak liście morwy, winogron, kapusty, buraków czy kwiaty cukinii.
Przez wielu turystów Malatya traktowana jest wyłącznie jako punkt wypadowy do innych miejsc. Będąc tu, poświęć jednak chociaż jeden dzień na obejrzenie miasta. Zaznaj spokojnej i przyjaznej atmosfery miejsca, w którym nie ma dotychczas zbyt wielu turystów. Poczujesz się gościem mieszkańców miasta, na każdym kroku, czy w sklepie, czy na ulicy, ktoś zaproponuje Ci zimny napój. Jest także bardzo prawdopodobne, że gdy postanowisz przez chwilę odpocząć, siadając na krawężniku, zostanie zaproponowana Ci gazeta, abyś się nie ubrudził!