Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC-4
(lato),
UTC-3
(zima)
Waluta: Peso chilijskie (CLP)
Pochodzenie nazwy miasta do dzisiaj nie jest jasne, najpopularniejsza teoria mówi, że to połączenie słów oznaczających mniej więcej “wioskę nad dużym, suchym jeziorem” w jednym z lokalnych języków.
Po mieście przemieszczać się można minibusami, które obsługują 13 tras. Dodatkowo działa tu również sieć mniejszych taksówek (wypatruj czarnych sedanów), które mają wytyczone stałe trasy.
25 km na północ od miasta znajduje się olbrzymia, naturalna skała, tworząca łuk nad brzegiem oceanu. Powstała z połączenia skał wulkanicznych i morskich osadów w wyniku wypłukiwania przez wodę.
Antofagasta jest portowym miastem w północnej części kraju, co ciekawe, dawniej należała do Boliwii. Ze względu na swoja historię oraz gospodarcze znaczenie, miasto nazywane jest Perłą Północy.
W 1872 roku Antofagasta została wyznaczona przez boliwijski rząd jako Puerto Mayor, czyli główny port, w którym odbywał się handel nie tylko z Europą i innymi amerykańskimi miastami, ale z portami na całym świecie. Było to w dużej mierze związane z wydobyciem węgla na pobliskich terenach i eksportowaniem go na inne rynki. Z tamtego okresu do dzisiaj pozostały piękne, portowe zabudowania.
Najwięcej XIX-wiecznych wiktoriańskich budowli znajdziesz w Barrio Historico, najstarszej części miasta, tuż przy porcie. Przy Bolivar nadal stoi dworzec kolejowy z 1887 roku w kolorze butelkowej zieleni. Co prawda nie można wejść do środka, ale od zachodniej strony, przez ogrodzenie, bez problemu zobaczysz stare silniki i brytyjskie budki telefoniczne.
Ciekawe muzeum znajduje się przy Av. Balmaceda & Bolivar. W dawnym urzędzie celnym stworzono Museo Regional, w którym podziwiać można historię naturalną regionu oraz etapy rozwoju kultury na terenie dzisiejszej Antofagasty. Wśród zgromadzonych obiektów znajdują się zdeformowana czaszka, pierwsze kolonialne smakołyki czy zabawki wykonane z puszek.
Gdzie się bawić? Jeśli szukasz ciekawego miejsca, spędzając tu weekend, zajrzyj do Cafe del Sol przy Esmeralda 2013. Miejsce w tym czasie przepełnione jest muzyką i pokazami tutejszego tańca. W pozostałe dni tygodnia w przytulnych, drewnianych wnętrzach zjesz pyszne, lokalne dania.
Gdy najdzie Cię ochotą na solidne danie z mięsem, zajrzyj do El Arriero przy Condell 2644. Soczyste steki to specjalność tego miejsca, wnętrze ma charakter rustykalny, a na samym środku znajduje się fontanna. Polecamy parrilladę - danie dla dwojga z ogromną porcją mięsa. Czym jednak byłaby podróż, gdybyś nie spróbował stołować się tak jak mieszkańcy Antofagasty? Wstąp do Don Pollo przy JS Ossa 2594. Przy małych, plastikowych stolikach, w sporym tłoku, mieszkańcy zajadają bajecznie tanie, soczyste kurczaki.