Język urzędowy: turecki
Strefa czasowa: UTC +3
Waluta: Lira turecka (TRY)
Około 40 kilometrów na południe od Trabzonu, na terenie pięknego parku narodowego Altındere Vadisi Milli Parkı, znajduje się zapierający dech w piersiach wykuty w skale klasztor Sumela, który wygląda niczym przyklejony do pionowej ściany góry. Na miejsce można dojść pieszo albo wjechać busem lub samochodem.
Miłośnicy cudów natury z pewnością powinni wybrać się Çal köy Mahallesi, czyli do jednej z najdłuższych jaskiń na świecie. Jej długość wynosi przeszło 4 kilometry, ale do zwiedzania dostępny jest tylko kilometrowy odcinek. W środku jest chłodno – nie zapomnij o bluzie!
Miłośnicy cudów natury z pewnością powinni wybrać się Çal köy Mahallesi, czyli do jednej z najdłuższych jaskiń na świecie. Jej długość wynosi przeszło 4 kilometry, ale do zwiedzania dostępny jest tylko kilometrowy odcinek. W środku jest chłodno – nie zapomnij o bluzie!Wybrzeże Morza Czarnego słynie z największych na świecie upraw orzechów laskowych oraz migdałów. Niedaleko miasta, w rejonie miasta Rize znajdują się także pola herbaciane.
Początki miasta datowane są na I w. p.n.e., gdy na terenie obecnego Trabzonu osadnicy z Miletu założyli miejscowość Trapezus. Wtedy już przez obszar ten przebiegał jedwabny szlak, którym transportowano m.in. tę cenną tkaninę, ale także papier i żelazo z Chin na Bliski Wschód oraz później do Europy, a w przeciwnym kierunku złoto, perfumy i winogrona. Dziś Trabzon nadal stanowi jeden z ważniejszych ośrodków komunikacyjnych w tej części Turcji oraz bardzo ważny port w basenie Morza Czarnego, jednak na próżno szukać tu dawnego przepychu.
Jeżeli lubisz odpoczynek na łonie natury, możesz udać się na jedną z miejskich plaż lub wejść bądź wjechać busem (dolmuş) na górujące nad miastem wzgórze Boztepe. Czekać będzie tam na Ciebie nie tylko piękna panorama na miasto oraz wybrzeże, ale także duży wybór lokali z lokalnymi przekąskami (np. kukurydzą), pyszną herbatą z okolic Rize, np. z samowara, oraz fajkami wodnymi, a także niewielki bazar z pamiątkami w dobrej cenie. Szczególne wrażenie robi widok zachodu słońca oraz budzącego się do nocnego życia miasta. Wieczorem koniecznie udaj się także na promenadę wzdłuż wybrzeża, która nocą zapełnia się ludźmi. Znajdziesz tam również herbaciarnie i małe restauracje serwujące typowe dla tego regionu dania rybne.
Trabzon, dzięki swojemu położeniu na wybrzeżu bogatego w ryby Morza Czarnego, charakteryzuje się odmienną od reszty kraju kuchnią lokalną. Dzięki dużym opadom deszczu hoduje się tutaj m.in. kukurydzę, która stanowi podstawę tradycyjnych dań, dodatkowo Morze Czarne obfituje w wiele gatunków pysznych ryb, które stanowią podstawę diety w tej części Turcji. Najczęściej spożywa się tutaj jesiotry (mersin balığı), turboty (kalkan) oraz najbardziej popularne i serwowane niemal na każdym rogu ulicy hamsi, czyli sardele europejskie. Można jeść je smażone bądź duszone, ale wykorzystuje się je także do przygotowania innych tradycyjnych dań takich jak pilaw, pide, omlety, güveç.
Wrocław Trabzon