Język urzędowy: indonezyjski
Strefa czasowa: UTC +8
Waluta: Rupia indonezyjska (IDR)
Jesteś typowym foodie? W Depasar powinieneś udać się w okolice ulic Jl. Teuku Umar oraz Jl. Cok Agung Tresna, gdzie znajduje się najwięcej lokali gastronomicznych w mieście.
Chcesz poznać lepiej kulturę Bali? W lipcu koniecznie wybierz się na pokazy tradycyjnego tańca podczas festiwalu Pesta Kesenian Bali. Ulice Depasar wypełniają się wtedy kolorami i muzyką.
Aby kupić żywność, przyprawy czy lokalne rzemiosło, najlepiej wybrać się na centralny targ Badung przy Jalan Gajah Mada. Handel rozpoczyna się tam wczesnym rankiem każdego dnia.
Depasar jest stolicą indonezyjskiej wyspy Bali, która każdego roku odwiedzana jest przez około 10 milionów turystów. Miasto stanowi jej główny ośrodek administracyjny, ekonomiczny i kulturalny. Chociaż robi nie najlepsze pierwsze wrażenie, zyskuje przy bliższym poznaniu.
Kiedy myśli się o Bali, w wyobraźni pojawiają się przepełnione turystami tarasy ryżowe i położone na klifach świątynie. Denprasar, które jest głównym miastem wyspy i tyglem kulturowym, wygląda jednak zupełnie inaczej. Znaleźć tu można mnóstwo centrów handlowych, restauracji i parków (np. Lapangan Puputan Margarana), w których czas spędzają mieszkańcy wyspy. Nie oznacza to jednak, że nie warto spędzić tu chwili podczas urlopu. Jakie atrakcje oferuje to miasto?
Spacer zatłoczonymi ulicami lub zakupy na jednym z licznych targowisk to najlepsze okazje, aby poznać codzienne życie Bali, skosztować na ulicznych straganach (tzw. warungach) lokalnych przysmaków oraz zobaczyć oryginalną indonezyjską architekturę. Warto wybrać się np. na główny plac miasta Alun-Alun Puputan lub do jednego z wielu muzeów (np. historycznego Negeri Propinsi Bali czy dotyczącego kultury Bali - Taman Wedhi Budaya Cultural Center). Nie można pominąć bogato zdobionych świątyń, np. XIV-wiecznej Pura Maospahit czy pałaców.
Co zjeść w stolicy Bali? Możesz skosztować tu autentycznych dań indonezyjskich, gdyż w licznych restauracjach i barach stołują się głównie mieszkańcy wyspy. Najbardziej znane przysmaki to, np. sate ayam (szaszłyki z kurczaka w sosie orzechowym), nasi campur (ryż z warzywami, tofu lub kurczakiem), nasi goreng (smażony ryż z dodatkami), mie goreng (smażony makaron z dodatkami), a także babi guling (prosię pieczone w całości). Koniecznie trzeba skosztować egzotycznych owoców, np. takiego jak durian, a także świeżo wyciskanych soków i bananów smażonych w panierce. Gdzie zjeść? Polecamy np. Gong Restaurant, Tamade oraz Fat Gajah.