Mamy za mało danych o tej trasie, aby przedstawić wiarygodny wykres informujący, na ile dni przed odlotem najlepiej zarezerwować bilet.
Jednak zazwyczaj bilety są tym droższe, im bliżej jest do wylotu.
Loty bezpośrednie trwają ok. 1h 45min.
Bezpośrednie loty odbywają się 4 dni w tygodniu - wt., śr., sob., niedz..
Loty bezpośrednie liniami: Wizz Air (W6).
Język urzędowy: bośniacki, chorwacki, serbski
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Marka zamienna (BAM)
W samym centrum Starego Miasta, przy Prekinute mladosti 2, znajduje się Divan Han, knajpka z fajkami wodnymi. Młodzi mieszkańcy Tuzli chętnie spędzają tu czas.
Na deser albo drugie śniadanie koniecznie skosztuj sirnic - to rodzaj słodkiego pieczywa obficie posypanego cukrem. Sirnice dostaniesz w każdej piekarni.
10 minut jazdy autem na południowy-zachód od centrum Starego Miasta znajduje się ogród zoologiczny. Szczególnie polecamy osobom podróżującym z małymi dziećmi.
Pierwsi ludzie pojawili się na terenie dzisiejszej Tuzli prawdopodobnie już w okresie neolitu. Potwierdzoną historię miasta datuje się na 1460 rok, gdy pojawia się zapis o włączeniu Tuzli w skład Imperium Osmańskiego. Wtedy też zaczęto na dużą skalę produkować tu sól.
W końcu sól stała się dla miasta przekleństwem. Po kilkuset latach jej wydobywania, część starego miasta zapadła się, pomiędzy domami zaczęły powstawać bagna, a urok miejsca na zawsze przepadł. W końcu, na początku XXI wieku, stworzono w tej części miasta solankowe jezioro. Teren, nazwany Panoniką, z czasem powiększał się. Dzisiaj jest tu cały kompleks, obejmujący jeziora, basen i sztuczny wodospad, a także kompleks archeologiczny.
Z kolei na Starówce znajduje się Plac Solny, na którym dawniej handlowano wydobywaną tu solą. Dzisiaj śladów po targowisku nie ma, za to pozostał niewielki skwer z fontanną i ławkami, otoczony piętrowymi kamienicami. Prawie w co drugim budynki znajduje się knajpka, w której smacznie zjesz.
W Tuzli nie będziesz głodny. Doskonała bałkańska kuchnia również tutaj zachwyca. I to zarówno w wydaniu restauracyjnym, jak i w lokalnych fast foodach. Tylko na Bałkanach zjesz cevapi. To mielone mięso jagnięce oraz cielęce lub wołowe, uformowane w wałeczki i pieczone na grillu. Podaje się je w lepinii - małym chlebie z serem z koziego mleka i cebulą.
Najlepszą bałkańską kuchnię, podawaną w iście królewskim stylu, spotkasz w restauracji Čaršijska česma przy Trg žrtava genocida u Srebrenici. W ciepłe dni warto usiąść na zewnątrz, by obserwować życie mieszkańców miasta. Wnętrze restauracji zachwyci szczególnie tych, którzy pokochali tutejszy folklor - dużo drewna, wiejskie obrusy, maselnice, mnóstwo dzbanków i czajniczków używanych dawniej w domach. Nie zdziw się jednak, że nie serwują tu alkoholu - w końcu to miejsce pełne tradycji.