Loty bezpośrednie trwają ok. 1 h 0 min.
Bezpośrednie loty odbywają się 7 dni w tygodniu.
Loty bezpośrednie liniami: Air France (AF), Tunis Air (TU), Volotea (V7).
Język urzędowy: francuski
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Wieża Katedry Notre Dame przez ponad czterysta lat była najwyższą budowlą Europy. Pokonała ją dopiero, wzniesiona w 1889 roku z okazji wystawy światowej, francuska Wieża Eiffla.
Strasburg najlepiej jest zwiedzać jesienią. Pogoda w tym okresie jest wyjątkowo przyjemna, turystów jest mniej, a Alzacja aż prosi o wybranie się w podróż, najlepiej szlakiem jej znakomitych win.
Dwa razy w tygodniu, w środę i sobotę w Strasburgu odbywa się pchli targ. Chcąc poczuć atmosferę dawnej Alzacji i być może skusić się na oryginalną pamiątkę, koniecznie się tam wybierz.
Strasburg – miasto w północno-wschodniej części Francji, przy granicy z Niemcami, stolica Alzacji. Swoje siedziby mają tu najważniejsze organy unijne. Serce Europy, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, choć z pewnością warto spojrzeć na nie z mniej popularnej, innej niż ta polityczna, perspektywy.
Dzieje miasta sięgają zamierzchłych, starożytnych czasów, a jego historia bywała bardzo burzliwa, ponieważ zawsze stanowiło istotny punkt na mapie świata. Dzięki temu jednak dziś możesz podziwiać w nim przepiękną architekturę. Sercem Strasburga jest wyspa – Grand Ile, na środku której piętrzy się wieża ogromnej katedry (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg), wysoka na sto czterdzieści dwa metry. Jej budowę rozpoczęto w XII wieku, a trwała jeszcze przez kolejnych kilka stuleci. Ta i inne budowle przyczyniły się do tego, że w latach osiemdziesiątych stara część miasta została wpisana na Listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Strasburg jest wyborem idealnym dla Ciebie, jeśli jesteś amatorem doskonałej kuchni. Uznawany jest za gastronomiczną stolicę Alzacji, słynącej ze swoich fantastycznych dań, co chyba mówi samo za siebie – wybierając się tu, przygotuj się na prawdziwą ucztę. Wśród ogromnej liczby znakomitych potraw, wymienić można na przykład baeckeoffe, czyli danie składające się z trzech rodzajów mięsa, najczęściej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny, marynowanych w winie, a podawanych z ziemniakami i warzywami. Znajdziesz tu także wiele dań opartych na kapuście kiszonej, na przykład choucroute aux poissons, czyli kapusty z różnymi rodzajami ryb, gotowanej w (a jakże!) białym winie. Być może nie brzmi to najlepiej, ale musisz uwierzyć – smakuje bezbłędnie.
Miasto świetnie jest podziwiać z perspektywy wody, kanałów tutaj nie brakuje. Bardzo często organizowane są wycieczki tramwajami wodnymi, w których wygodnie siedząc, będziesz mógł podziwiać strasburskie zabudowania. Szczególnie pięknie prezentuje się dzielnica Petite France, której tradycyjne, ozdobione tysiącami kwiatów domy w otoczeniu wierzb płaczących naprawdę robią wrażenie.