Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych podczas podróży za granicę, warto zachować szczególne środki ostrożności dotyczące podstawowych zasad higieny i odżywiania:
- nie pij wody z kranu w krajach egzotycznych i wszędzie tam, gdzie wiesz, że woda może być niezdatna do picia,
- zawsze myj ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety,
- zaopatrz się w antybakteryjny żel do rąk, który przyda się na wczasach, kiedy nie będzie można skorzystać z łazienki,
- owoce i warzywa, szczególnie te zakupione na straganach w krajach tropikalnych, zawsze myj i obieraj ze skórki; jeśli nie ma takie możliwości, należy je moczyć przez 20 minut w odkażonej wodzie (tabletek do odkażania wody szukaj w aptekach),
- jedz w restauracjach, gdzie jest duży ruch – sporo klientów to znak, że jedzenie jest dobre i świeże; uważaj szczególnie na owoce morza, lody, ciastka z kremem itp. – jeśli masz podejrzenia, że mogą być nieświeże, poszukaj innego miejsca, gdzie możesz zjeść,
- sprawdzaj datę ważności produktu.
Biegunka
Niestety biegunka w podróży to dolegliwość, która spotyka większość podróżujących do krajów tropikalnych, a przytrafić się może także podczas wakacji w mniej egzotycznych miejscach. Jeśli odwiedzamy toaletę do 3 razy w ciągu dnia, biegunka powinna być do opanowania za pomocą środków dostępnych w aptece bez recepty, takich jak węgiel leczniczy czy inne preparaty np. Smecta, Stoperan. Najlepiej zabierz je do podróżnej apteczki.
Podczas dolegliwości należy stosować dietę lekkostrawną – jeść sucharki, kleiki czy biały rozgotowany ryż. Nie pij soków owocowych, które wzmagają biegunkę. Zalecane są natomiast herbatki ziołowe – rumianek lub mięta.
Jeśli dolegliwości utrzymują się dłużej niż kilka dni lub są silniejsze i towarzyszą im gorączka lub silne bóle brzucha, należy zgłosić się do lekarza.