Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Turijllo jest stolicą najbardziej popularnego, a nawet narodowego tańca w Peru, czyli marinery. Jeżeli uwielbiasz gorące rytmy i ekspresyjne ruchy, wybierz się do miasta pod koniec stycznia, gdy odbywa się tu festiwal marinery.
W okolicach uniwersytetu znajduje się najdłuższa na świecie mozaika, która opowiada historię północnej części Peru. Warto zobaczyć to na własne oczy.
Niedaleko Turijllo znajduje się laguna Conache. Miejsce to jest idealnie nie tylko do kąpieli w przyjemnych okolicznościach przyrody, obserwacji dzikich zwierząt, ale także do uprawiania sandboardingu. Na miejscu możesz wypożyczyć deskę i opłacić lekcję z instruktorem.
Sercem miasta i jego historycznym centrum jest okolica Plaza de Armas oraz ulic Pizarro oraz Ayacucho. To tutaj zobaczyć można nie tylko soczyście żółtą fasadę katedry z XVII wieku, pomnik wolności Edmunda Moellera, ale także najpiękniejsze wille (casonas) i budynki z epoki kolonialnej, które zachwycają swoimi gustownymi, kolorowymi ścianami zewnętrznymi oraz przepełnionymi ornamentami hallami. Ciekawymi przykładami są: casa Tinoco, casa Calonge, casa Ganoza oraz casa Emancipation. Szczególną uwagę zwróć na kute w żelazie ozdobne balustrady oraz kraty, które są typowe dla architektury Trujillo. Okolica ta obfituje również w sklepy i stragany oferujące dobrej jakości lokalne produkty takie jak m.in. ręcznie robione skórzane buty, paski czy torebki.
Miasto najczęściej odwiedzane jest ze względu na bliską odległość (kilka kilometrów) od dwóch głównych stanowisk archeologicznych ukazujących, jak żyły ludy Mochica oraz Chimu w epoce prekolumbijskiej. Mowa o stanowiącym największą metropolię starożytnego świata wybudowaną z cegieł suszonych na słońcu Chan Chan oraz przyciągającym największymi piramidami z tego samego budulca świątynią oraz budynkami administracyjnymi Huaca de la Luna y Sol. Nieco dalej, bo 50 km od miasta, znajduje się kompleks archeologiczny El Brujo oraz muzeum Cao, które w nowoczesnych wnętrzach odkrywa przed zwiedzającymi karty historii przedinkaskiej tych terenów.
Typowym daniem dla Trujillo jest ceviche (cebiche), czyli sałatka na bazie pięciu prostych składników, tj. pokrojonych drobno filetów ryb, cytryny, cebuli, soli oraz chili. Udowodniono, że receptura ta pochodzi od ludu Mocha i może mieć nawet 2000 lat. Inne regionalne przysmaki to shambar, czyli zupa na bazie fasoli i wędzonej szynki podawana z pieczoną kukurydzą, która zawsze serwowana jest w poniedziałki, a także sopa teologa – czyli wywar z indyka lub kurczaka z chlebem, ziemniakami, mlekiem oraz serem. Warto również zamówić fasolę po trujillsku – tj. czarną fasolę z ziarnami sezamu i chili mirasol. Gdzie się udać? Często polecane lokale to: El Celler de Cler, Jugueria San Agustin, El Mochica.
Prince Rupert Trujillo