Język urzędowy: włoski
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Z portu w Pescarze można wyruszyć promem na krótką wycieczkę na archipelag wysp Tremiti lub w dłuższy rejs do wybrzeży Chorwacji.
W Pesarze najwięcej dzieje się w sezonie letnim, gdy odbywają się: festiwal jazzowy (Pescara Jazz) i filmowy (Premio Flaiano), a także regaty oraz święto patrona rybaków, czyli św. Andrzeja Apostoła.
W mieście każdego roku odbywają się zawody Ironman, które przyciągają najlepszych triathlonistów z całego świata. Nie chcesz brać udziału? Przyjdź kibicować.
Położna na wybrzeżu Adriatyku w Abruzji Pescara jest miastem szczególnie chętnie odwiedzanym latem. Piękne, piaszczyste plaże, doskonałe restauracje z owocami morza oraz bliskość trekkingowych szlaków w Apeninach sprawiają jednak, że miejsce to warte jest odwiedzin o każdej porze roku.
Pescara pozytywnie zaskakuje swoją różnorodnością i sprzyja różnym aktywnościom. Położona jest nad morzem jest idealnym miejscem na relaks na plaży czy uprawianie sportów wodnych. Z drugiej strony graniczy jedna z terenem górskim, który zachęca do wędrówek. To również dobre miejsce, jeżeli planujesz leniwy urlop nad wodą, ale chcesz również wyskoczyć na jeden dzień na wycieczkę. W dwie godziny dojedziesz stąd do Rzymu, a w niespełna godzinę do parków narodowych. Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Interesujące jest również samo miasto, które szczególnie warto zobaczyć najpierw z monumentalnego mostu w kształcie żagla o nazwie Ponte del Mare. Z pewnością warto też zobaczyć najstarszy zachowany budynek miasta, czyli pałac Fattiboni, a także powstałą na ruinach starożytnego kościoła katedrę św. Czetteo z początku XX w. Inną ciekawą świątynią jest kościół św. Sylwestra z XVII-wiecznym freskiem. Zajrzyj również do Aurum, gdzie dawniej wytwarzano alkohol o tej samej nazwie, tj. likier na bazie brandy z sokiem z pomarańczy, szafranu i ziół. Szukając ochłody, udaj się do rezerwatów Dannunziana oraz św. Filomeny, gdzie można podziwiać naturalną florę Pescary z charakterystycznymi lasami sosnowymi.
Co jada się w Abruzji? Rejon ten słynie z produkcji makaronu z pszenicy durum, w tym najbardziej lokalny to maccheroni alla chitarra, które wytwarza się przypominającym gitarę urządzeniem ze strunami. W porcie skosztuj dań z owocami morza, które każdego ranka dostarczają do restauracji lokalni rybacy. Z menu zamów pikantną zupę rybną brodetto oraz rybę w occie z szafranem.. Popularne jest także danie scrippelle, tj. naleśniki w bulionie, a także arrosticini, czyli szaszłyki z mięsa jagnięcego. Na deser zamów parrozzo z migdałów z dodatkiem likieru aurum. Najlepsze lody zjesz w Galaterii Del Mare, na obiad wybierz się jednak do lokali: Regina Elena, Yaverna 58 czy Il Diavolo E L'Acqua Santa.
Golog Pescara