Język urzędowy: niemiecki
Strefa czasowa: UTC+2
(lato),
UTC+1
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
W Nowym Ratuszu od lutego do listopada możliwy jest wjazd (częściowo pod kątem 17 stopni) na wieżę widokową „krzywą” windą ze szklaną podłogą. Bilet kosztuje tylko 3 euro.
Każdego roku na przełomie czerwca i lipca w mieście odbywa się Festiwal Bractw Kurkowych. Przez dziesięć dni i nocy bawić można się w wesołym miasteczku, na koncertach i festynach.
Czerwona Nić Hanoweru to trasa turystyczna o długości 4,2 km, przy której znajduje się 36 zabytków. Można ją przejść w niecałą godzinę.
Hanower to miasto o średniowiecznych korzeniach. Szczególnie ciekawie prezentują się zabytkowe uliczki w okolicy Ballhofplatz, przy których można znaleźć przykłady tradycyjnej niemieckiej architektury sztychulcowej. Piękne są również okolice Uniwersytetu im. Wilhelma Leibniza oraz Ahlem, gdzie znajduje się miejsce pamięci dawnego getta żydowskiego. Tym, co wyróżnia stolicę regionu, są również tereny zielone. Warto poświęcić kilka godzin na piknik nad rzeką Leine lub nad jeziorem Maschsee, a także w niezwykle pięknych ogrodach królewskich Herrenhauser lub w Maschparku, szczególnie w okolicy ratusza. W miejscach tych przy ładnej pogodzie na pewno spotkasz wielu hanowerczyków, którzy będą tam biesiadować przy grillu i piwie pod chmurką.
Warto również wybrać się poza miasto. W niewielkiej odległości od Hanoweru znajdują się bowiem urokliwe miejscowości Hildesheim oraz Pattensen. Pierwsza z nich znana jest z wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO monumentalnej Katedry Najświętszej Maryi Panny (Mariendom) z IX wieku oraz romańskiego kościoła pw. św. Michała (Michaeliskirche). Warto przyjechać tu także dla starówki, która została niemal w całości zrekonstruowana po jej zburzeniu w wyniku bombardowań w okresie II wojny światowej. Marktplatz obecnie uważany jest za jeden z najpiękniejszych rynków na świecie. Pattensen natomiast odwiedzany jest tłumnie m.in. z powodu neogotyckiego zamku Marienburg, który do dziś pełno funkcję rezydencji książąt hanowerskich z dynastii Welfów.
Czym wyróżnia się kuchnia Dolnej Saksonii? W lokalnych daniach pojawiają się głównie wieprzowe kiełbasy, ale także dziczyzna czy ryby – zarówno słodkowodne (czerwone okonie oraz pstrągi), jak i morskie (flądry). Region ten słynie również z dań z jarmużem (nazywanym oldenburską palmą), np. jarmuż z ostrą kiełbasą, oraz „białego złota”, tj. białych szparagów podawanych z sosem holenderskim lub masłem oraz obowiązkowo z lampką białego wina. W Hanowerze warto poszukać również placków z mąki gryczanej oraz deserowego kremu z białego wina dynastii Welfów (Welfenspeise). Gdzie zjeść w Hanowerze? Polecamy lokale serwujące tradycyjne dania, tj. Bavarium, Broyhan Haus oraz Reimanns Eck.
Annaba Hanower