Język urzędowy: portugalski
Strefa czasowa: UTC -3
Waluta: Real brazylijski (BRL)
W Porto Seguro bardzo popularne są wycieczki na Recife de Fora. Nie bierz w nich udziału, gdyż statki cumują na rafie koralowej, niszcząc ten cud natury.
W Resata Pataxó da Jaqueira, ok. 9 km na północ od centrum miasta, w rezerwacie mieszkają rdzenni Indianie Pataxó. Jeżeli nie mówisz po portugalsku, koniecznie wynajmij tłumacza.
W Porto Seguro pogoda jest zawsze doskonała. Latem, od grudnia do lutego, temperatura powietrza sięga 40 stopni Celsjusza. Zimą, tj. od lipca do października, wynosi minimum 19 stopni.
Położone w regionie Bahia miasto Porto Seguro każdego roku zachwyca tłumy turystów z całego świata niesamowitymi plażami, doskonałym jedzeniem i wspaniałą przyrodą. Miejsce to ma również niebagatelne znaczenie dla historii Ameryki Południowej, bowiem to tutaj do lądu przybiły pierwsze statki kolonizatorów z Europy.
Współczesna Brazylia, przed wiekami określana jako Terra de Vera Cruz, została odkryta 22 kwietnia 1500 roku przez portugalskich żeglarzy pod wodzą Pedro Álvares Cabrala. Miejsce to określono jako Porto Seguro i przyłączono do królestwa Portugalii. W rejonie położonego na wzgórzu starego miasta (Cidade Alta) nadal można podziwiać niemal 40 odnowionych zabudowań mieszkalnych z okresu kolonizacji oraz trzy zabytkowe kościoły, w tym m.in. XVIII-wieczny Nossa Senhora da Penha Matrix przy Pero de Campos Tourinho. Przy plaży na północ od miasta można natomiast zobaczyć replikę statku odkrywców miasta.
Porto Seguro słynie jednak głównie z doskonałej pogody i zachwycających plaż o białym, aksamitnym piasku. Praia do Espelho Curuípe uznawana jest za jedną z najpiękniejszych nadmorskich lokalizacji w całej Brazylii. Będąc tam, koniecznie rozejrzyj się za leniwcami, które z pewnością będą drzemać w cieniu palm kokosowych. Miłośnikom przyrody z pewnością spodoba się chroniony obszar Mata Atlântica, czyli oryginalnej tropikalnej dżungli z obszarami bagiennymi, skalistymi zboczami oraz bujną egzotyczną roślinnością.
Tradycyjne dania regionu Bahia to acarajé (smażone w głębokim tłuszczu kule z ciasta fasolowego), moqueca (gulasz z ryb i owoców morza z mlekiem kokosowym), vatapá (purée z raków, ryb, orzechów nerkowca i ziemnych, mleka kokosowego), caruru (danie na bazie okry i krewetek), xinxim de galinha (duszone udka z kurczaka z krewetkami i orzechami) oraz bobó de camarão (krem z manioku z krewetkami i mlekiem kokosowym). Warto skosztować ich m.in. w Boiteko, bistro d'Oliveira czy w Rosa dos Ventos.
Gdańsk Porto Seguro