Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Jadąc w kierunku Mancory, trafić można na Poza de Barro. Kapiel w tym naturalnym błotnym basenie termalnym ma właściwości lecznicze – łagodzi zapalenie kości i stawów, oraz odpręża.
Między Talarą a Negritos znajduje się Bosque Petrificado, czyli skamieniały las. Można tam oglądać zastygłe w piaskowcu pozostałości roślin sprzed 45 milionów lat.
Talara i niektóre miasta sąsiednie, w tym Piura oraz Amotape, były tłem dla krótkiej powieści Kto zabił Palomino Molero?, której autorem jest Mario Vargas Llosa.
Talara to portowe miasto w północno-zachodniej części Peru, w stanie Piura. Jest najbardziej wysuniętą na zachód miejscowością kontynentalnej części Ameryki Południowej, przez co panuje tu gorący i suchy klimat. Miejsce to przyciąga turystów przede wszystkim doskonałą kuchnią, która specjalizuje się w daniach z owocami morza w roli głównej.
Talara, ze względu na duże złoża ropy naftowej w okolicy, nazywana jest stolicą czarnego złota. To bogactwo naturalne sprawiło, że w mieście rozwijał się przemysł paliwowy, który przyciągał w końcu XIX oraz na początku XX wieku rzesze imigrantów z sąsiednich państw. W centrum miejscowości, tuż przy Placu Grau, zobaczyć można wybudowany w latach 60. XX wieku Kościół Niepokalanej (Iglesia de La Inmaculada), w którym uwagę przykuwa m.in. przepiękny ołtarz. Tuż obok mieści się również Monumento a Grau, czyli pomnik na cześć największego peruwiańskiego bohatera, admirała Miguela Grau Seminario. Żelaznym punktem zwiedzania Talary są także jej symbole, czyli rafinerie i szyby naftowe.
Kilkanaście kilometrów na południe od miasta znajdują się dwie piękne plaże idealne dla miłośników leniwego wypoczynku, tj. Balcones i San Pablo Beach. Na północ od Talary znajduje się z kolei wioska Balneario de Máncora, która z pewnością zachwyci fanów windsurfingu i bodysurfingu. Doskonałym miejscem do wędkowania sportowego i podwodnych polowań, ze względu na wielkie bogactwo występujących w tym rejonie ryb, jest z kolei Cabo Blanco, oddalone o około 60 km od centrum miejscowości. Miejsce to to często odwiedzają podczas urlopu hollywoodzkie gwiazdy, dlatego miej tam oczy szeroko otwarte.
Jedną z największych atrakcji Talary jest jej specyficzna kuchnia, która specjalizuje się w owocach morza. Warto jednak spróbować też innych specjałów takich jak: tamalito verde (typowa północnoperuwiańska przystawka na bazie kukurydzy i kolendry), majado de yuca (pieczona jukka z kawałkami wieprzowiny, cebulą i czosnkiem) czy seco de cabrito (duszona kozina z sosem i ryżem). Gdzie zjeść? Polecamy takie lokale jak np. Don Maximo, Machu Restobar oraz Costa Norte.
Kraków Talara