Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Chociaż Chiclayo leży w strefie równikowej, zamiast wilgotnej i upalnej pogody, odznacza się ciepłym i bardzo suchym klimatem oraz watrami i niezbyt silnym słońcem przez cały rok.
Będąc w mieście, warto udać się na Mercado de los Bruchos (targ czarownic), gdzie można kupić m.in. zioła, eliksiry, herbaty na różne dolegliwości, a także wypchane zwierzęta.
W centrum miasta znajduje się parque principal, czyli główny park miejski. Jego główną atrakcją jest podzielony na trzy części staw, który z lotu ptaka wygląda jak flaga Peru.
Chiclayo jest stolicą położonego w północnej części Peru regionu Lambayeque. Od wybrzeża Pacyfiku miasto to dzieli zaledwie 13 kilometrów. Dlaczego jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w kraju? Co warto tutaj zobaczyć i zjeść?
Miejscowość założona została w XVI wieku przez hiszpańskich osadników jako Santa Maria de los Valles de Chiclayo. Jej zbudowania usytuowano w pobliżu ważnej prehistorycznej wioski zamieszkiwanej przez wieki przez lud kultury Wari. Współcześnie w stosunku do czwartego co do wielkości miasta Peru używa się nazwy Chiclayo lub określeń takich jak stolica przyjaźni czy perła północy. Cały rejon Lambayeque uznawany jest za jeden z najbardziej turystycznych w kraju, głównie ze względu na doskonale zachowane pozostałości cywilizacji Moche oraz Sican. Główne atrakcje to m.in. odkryte w 1987 roku królewskie groby starożytnych władców Moche, grób władcy Sipán czy piramidy Túcume.
W samym mieście warto zobaczyć znaną w całym Peru i położoną w sercu Chiclayo katedrę w stylu neoklasycystycznym wybudowaną w 1869 roku według projektu i rysunków Gustave’a Eiffela. Ciekawie prezentują się również m.in. słynący z przepychu i budowany między 1919 a 1924 rokiem pałac miejski przy Calle San Jose 823 oraz zbudowana pod koniec XIX wieku kaplica La Verónica położona przy ulicy Torres 294 uznana w latach 80. XX wieku za narodowy zabytek Peru.
Kuchnia północnej części Peru uznawana jest za najsmaczniejszą w kraju. Jej podstawą jest sok z limonki oraz świeże ryby oraz owoce morza. Często ryby podaje się z ostrym sosem pieprzowym oraz gotowaną kolbą kukurydzy. Popularne jest również El Chinguirito, czyli danie z suszonych ryb z cytryną, czerwonym chili i czerwoną cebulą serwowane z kukurydzą i maniokiem. Typowym dla Chiclayo daniami są natomiast: Arroz con Pato – kaczka z ryżem, a także Seco de Cabrito – gulasz z mięsa koziego czy Chirimpico – gulasz z wątróbki drobiowej lub koziej z ugotowaną krwią i przyprawami. Gdzie zejść? Polecamy Restaurant Romana, Mi Tia oraz El Pescador.
Korla Chiclayo