Język urzędowy: portugalski
Strefa czasowa: UTC -3
Waluta: Real brazylijski (BRL)
W Parque Ambiental da Floresta Fóssil nad rzeką Poti znajdują się stanowiska paleontologiczne ze skamieniałymi drzewami z okresu permu (ok. 280-270 milionów lat temu).
Dewizą miasta jest łacińska fraza Omnia in charitatis, czyli wszystko dla miłości, dobroczynności.
W XIX wieku miastu nadano nazwę Vila Nova do Poti, później jednak zmieniono ją na Teresina, na cześć cesarzowej Teresy Cristiny, żony cesarza Brazylii Pedro II.
Teresina to stolica stanu Piauí w północno-wschodniej Brazylii. Jest jednym z najbardziej upalnych miast w całym kraju – temperatura waha się w tu ciągu roku między 22 a 38 stopni Celsjusza, a lato trwa przez cały rok, nawet w miesiącach deszczowych. Teresina przyciąga turystów swoimi soczyście zielonymi parkami z bujną roślinnością. To właśnie dzięki nim zyskała miano zielonego miasta.
Teresina została założona w 1852 roku i zajęła obszar zamieszkiwany początkowo przez niewielką społeczność rybaków. Współcześnie gospodarka regionu opiera się na międzynarodowym przemyśle wytwórczym i handlu oraz turystyce. Miasto znane jest również z unikatowych wyrobów ceramicznych.
Do głównych atrakcji Teresiny należą parki, np. w Parque Municipal do Encontro dos Rios zobaczysz piękny krajobraz, w którym łączą się rzeki Parnaíba i Poti. Na leniwy spacer wybierz się do miejskiego parku Parque Estação da Cidadania. Koniecznie odwiedź też Parque Zoobotânico – być może znajdziesz w nim gatunki zwierząt, o których dotąd nawet nie słyszałeś. Warto zajrzeć też do kościoła św. Benedykta (Igreja de São Benedito), który wybudowano w latach 1874-1886 w stylu toskańskim. Na szczególną uwagę zasługują drzwi świątyni wykonane z drewna cedrowego i jakarandowego. Miłośnicy nowoczesnej architektury mogą podziwiać Ponte Estaiada, czyli most na rzece Poti. Na jego szczycie znajduje się punkt widokowy – od wtorku do niedzieli działa tam winda, dzięki której zobaczysz urzekającą panoramę Teresiny.
Brazylijską kuchnię wszystkich regionów łączy wykorzystanie mięsa. Nie brakuje go również w daniach charakterystycznych dla Teresiny. Przysmaki regionu to m.in. Maria-Isabel, czylu duszony gulasz wołowy z ryżem, gotowany w glinianym garnku, galinha ao molho pardo, tj. kurczak w brązowym sosie, a także paçoca - cukierek z orzeszków ziemnych, cukru i soli. Wielbiciele słodkości powinni skosztować także słodkich cytryn. Dań kuchni regionalnej w najlepszym wydaniu skosztujesz w restauracjach São João, Favoritos Comidas Tipicas czy Frango Leste.
Wrocław Teresina